Meme kanserinin erken teşhisi için her kadın ayın belirli bir günü kendisini muayene etmelidir. Düzenli kontrol, göğüste ortaya çıkan kitlenin fark edilmesini sağlar.
Meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için her kadının göğüslerini düzenli olarak kontrol etmesi büyük önem taşır. Adetin başladığı güne 1'inci gün denilmektedir. 8-12'nci günler arası, göğüs muayenesi için en uygun dönemdir. Menopozdaki kadınlar ise her ayın ilk günü kendi kendisini muayene etmelidir. Muayene sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz: * Her 2 memenin şekil ve büyüklüğünde bir farklılık * Meme başlarında veya meme derisinde olağan dışı kızarma * Meme başlarının görünümünde farklılık yani birinin fazla aşağı ya da yukarı doğru olması (Normalde meme başlarının her ikisi de hafifçe dışarı ve yukarı doğru bakar.) * Meme üzerindeki toplardamarlarda aşırı belirginleşme * Meme başında içeri doğru çekilme * Meme derisi üzerinde içe çekilme, küçük çukurluk (gamze gibi) * Meme başında kabuklanma, pullanma, egzama gibi değişiklikler Kendinizde bunlardan en az birini tespit ederseniz hemen bir doktora başvurmalısınız.
Yakınma olsun ya da olmasın... *Her kadın, 20 yaşından sonra her adet döneminin ikinci haftasında (8-12 günler) kendi kendisini muayene etmelidir. * 40 yaşına gelen her kadın, yakınması olsun ya da olmasın mutlaka meme filmi (mamografi) çektirmeli ve doktorunun tavsiyesi doğrultusunda hareket etmelidir. İleriki yıllarda mamografi çektirmek gerektirdiğinde ikisi arasında karşılaştırma yapmak amacıyla bu çektirdiği mamografiyi mutlaka saklamalıdır. * Meme kanseri nedeniyle bir memesinden tedavi görmüş olan her kadın, her yıl mamografik kontrol yaptırmalıdır. * 55 yaşından sonra her kadın, her yıl mamografi çektirip doktorunun tavsiyesine göre hareket etmelidir.