Gazeteci-yazar Taha Akyol, AK Parti'nin kapatılma davasıyla ilgili 2 senaryo yazdı. İkinci senaryoda, "Köksal Toptan modeli" bir hükümetten bahsediyordu. Akyol'un yazısının bir bölümünü aktardıktan sonra, 12 Eylül 1980 ih tilalinin ardından 28 yıldır denenen ve denenmesi planlanan hükümet modellerini, arkasında yatanları değerlendirmek istiyorum. "Tarih tekerrür ediyor" çünkü.
Köksal Toptan Akyol'un yazısı: "Başbakan'ın verdiği yumuşama ve itidal mesajları çok isabetlidir. AKP yönetiminin 'hemen Anayasa de ğişikliğine gitmeme, zamana yayma, diyalog' gibi kararlar alması, 'referandum' lafını bırakması son derece olumludur. Senaryomun ikinci bölümünde, AKP'nin böyle yapıcı bir yol tutması var. Hatta 'Köksal Toptan modeli'nin yararlarını görerek, uygun bir zamanda bu yönde kabine revizyonuna gitmesi, üst düzey bürokraside aynı yönde bazı değişiklikler yapması...
Türbanın üniversitede serbest olması ama liselere ve kamu erkini kullanan görevlilere intikal etmeyeceği yolunda düzenlemelerle bu konudaki kaygıları gidermesi... Başbakan'ın dalaşma dilini bırakıp icraat dilini kullanması... Liberal demokrasi, piyasa ekonomisi ve AB süreci yönünde reformlara sarılması, gündeme bu konuların oturması... Bu senaryo hem Türkiye'nin hem herkesin lehinedir. Bizde yargının bir 'siyasi misyon' duygusu vardır. AKP'nin böyle bir yol tutması, muhtemelen yargıda da 'siyasi görev' yerine 'tarafsız hukuk' duygusunun ağır basmasına katkıda bulunacaktır.
Nihat Erim modeli 12 Mart 1971 muhtırası sonrasında CHP'den istifa ettirilen Nihat Erim'e hü kümeti kurma görevi verildi.
Ferit Melen Nihat Erim'in ayrılmasından sonra aynı hükümette Maliye Bakanı olan Ferit Melen Başbakan oldu.
Naim Talu Ferit Melen görevden istifa etti. Merkez Bankası Başkanı olan Naim Talu Başbakan ilan edildi. Yeni hükümet kuruldu.
Turhan Feyzioğlu 12 Eylül 1980 ihtilali oldu. Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren tüm partileri kapattı. Cumhuriyetçi Güven Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu'nu Başbakan yapmaya karar verdi. Bazı general arkadaşları karşı çıktı. "Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alpaslan Türkeş gözaltında. Küçük bir partinin genel başkanını Başbakan yapmayalım" dediler. Feyzioğlu Başbakan yapıldı, 5 saat sonra karar geri alındı. Sonra Sümer Oral düşünüldü. Manisalı Kenan Evren, Manisalı Oral'ı önce Başbakan, sonra kurdurulacak bir kitle partisi başkanı olarak düşündü. Oral, Demirel'den izin alamadı, iş olmadı. Feyzioğlu hükümetinde Ulaştırma Bakanı olarak düşünülen Bülend Ulusu Başbakan ilan edildi. Yardımcılığına ise Bşbakanlık Müsteşarı rahmetli Tur gut Özal getirildi.
Ulusu-Sunalp Ulusu Başbakan'ken "Adalet Partisi yerine geçecek" bir partiyi kurması için görevlendirildi. Ulusu'nun gönlü Özal'ın kurduğu ANAP'ta idi. Partiyi kurmadı! Milliyetçi Demokrasi Partisi ismindeki partiyi, Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Necdet Uruğ'un etkisiyle görevlendirilen Turgut Sunalp kurdu.
Cengiz Tuncer-Yıldırım Akbulut Başbakan Turgut Özal, Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıktı. Hasan Celal Güzel, Cengiz Tuncer Başbakanlık beklerken, Özal sürpriz yaptı. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'u Başbakan yaptı.
Bedrettin Dalan DYP Genel Başkanı Demirel, Çankaya'ya çıktı. Başbakan olarak Demirel kimi seçecekti? İsmet Sezgin, Köksal Toptan Başbakanlık beklerken; kongreyi Tansu Çiller kazandı, Başbakan oldu. Demirel'in kafasındaki isim aslında Bedrettin Dalan'dı.
İsmet Ağabey Şubat'a giderken DYP'de Tansu Çiller'i devirmek için hareket oldu. İsmet Ağabey modeli çıktı. Hüsamettin Cindoruk ve arkadaşları, DYP'den ayrılıp, Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdular. Seçime kadar "İsmet Ağabey" formülünü Cavit Çağlar ortaya attı, ama olmadı.
Yalım Erez Modeli 24 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Demirel, Bağımsız Milletvekili Yalım Erez'i hükümet kurmakla görevlendirdi. Kendisini bütün partilere eşit mesafede gördüğünü dile getiren Erez, "Peşin hükümet formülleri içinde değilim. Geniş tabanlı bir hükümet kuracağım. Bugün, siyasi çıkar, hesaplaşma günü değildir" dedi.
ANAYOL ve Refahyol Yalım Erez, Anayol, Refahyol ve ANASOLD hükümetlerinin mimarlarındandı. 28 Şubat süreciyle birlikte "Ya ölüm ya değişim" diyerek siyaset mühendisliğine soyundu. DYP'deyken ANAP'lı Mustafa Taşar ile birlikte ANAYOL'un mimarlığını yapan Erez, daha sonra Erbakan başbakanlığındaki RPDYP koalisyonunun kuruluşunda rol oynadı. Erez, 28 Şubat süreciyle birlikte DYP'de Yıldırım Aktuna ile birlikte isyan ateşi yaktı ve Refahyol'un yıkımı için uğraş verdi. Erez, ANAYOL, Refahyol ve ANASOL-D hükümetlerinde kesintisiz olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı.
Çiller'i lider yapan isim Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlığı yapan Yalım Erez, Çiller'i DYP Genel Başkanlığı'na taşıyan isim olarak şöhret yaptı. Çiller'in A takımında yer alan Erez, memleketi Van yerine Muğla'dan 1995'te milletvekili seçilerek siyasete DYP'den girdi. Çiller'i destekleme uğruna Cumhurbaşkanı Demirel, DYP'nin köklü isimleri ve basın ile arasını açan Erez, 28 Şubat süreciyle yeni ittifaklar oluşturdu. Suat Hayri Ürgüplü, Nihat Erim, Ferit Melen, Naim Talu, Sadi Irmak ve Bülent Ulusu...
Hüsamettin Özkan 1991'de Başbakan Bülent Ecevit hasta oldu. Başbakan Yardımcısı ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı Başbakan yapmak istiyordu. Hükümetten "MHP'yi çıkartmak, yerine Çiller ve DYP'yi getirme" planı vardı. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, haberi aldı, erken seçim istedi, plan yattı.
Gül-Arınç 2002 seçimlerinde Tayyip Erdoğan yasaklı idi. AK Parti seçimi aldı. Başbakan Abdullah Gül mü, Bülent Arınç mı olacak heyecanı başladı. Erdoğan, Gül'ü seçti.