Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 15 Mart 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Limonlusu mu makbul sirkelisi mi?
Şifa niyetine bir bardak içiliyor...
Kirazın da turşusunu kurduk

Limonlusu mu makbul sirkelisi mi?

Sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti turşunun tarihi M.Ö. 7 binli yıllara dayanıyor. Anadolu'daki en leziz turşular ise Bursa'nın Gedelek Köyü'nde kuruluyor.



Binlerce yıllık Anadolu tarihi, tadı damağımızda bırakan kültürlere de ev sahipliği yapıyor... Kuru fasulyenin kadim dostu olan bol çeşnili turşular da bu leziz kültürün tam ortasında yer alıyor... Keleğinden beyaz lahanasına, patlıcanından sarımsağına kadar her türlü muhteşem besin, tuzlu limonlu suyun içinde başka bir ahenge bürünüp midemize o unutulmaz keyfi yaşatıyor... İşte Türk'ün vazgeçilmez tadı olan turşunun o enfes yolculuğu... Tarihte turşunun adı ilk olarak Millat'tan 7 bin yıl öncelerine kadar gidiyor. Ancak bu zaman yolculuğunda turşunun adresi, Halil İbrahim sofları yani Anadolu olarak karşımıza çıkıyor. Orta Asya'dan göçle birlikte turşu da göç ediyor Türk topraklarına... Bazı kaynaklarda Türkler'in Orta Asya'da birkaç çeşit sebze ile yetindiği belirtilirken, bereketli Anadolu toprakları limon ve tuza birbirinden farklı yüzlerce tat sunuyor. İstanbul'un fethi ile birlikte turşu da fethediyor Osmanlı mutfağını... Kilerlerde özel küplerin içine kurulan turşular, için özel personel bir yetiştiriliyor. İşin sırrını, bir tek o görevli biliyor. Geleneksel Türk mutfağında yapılan yemek çeşitleri ilk kez 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından Melceü't-Tabbâhin adıyla basılan yemek kitabında bir arada görülüyor. Sayfa kenarlarında turşu, salata ve tarator tarifleri yer alıyor. Diğer bir yemek kitabı da 18. yüzyılda M. Nejat Sefercioğlu tarafından hazırlanmış "Yemek Risalesi". Kitapta pek çok yemek tarifinin yanında tatlı, turşu çeşitleri de veriliyor. Bu uzun yolculuğun modern yüzyılda mola verdiği yerlerden biri ise Bursa. Bursa'nın şifalı sularıyla ünlü Gedelek Köyü'nde, yüzlerce ürünün turşusu yapılıyor...



DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Benden iyi baba olurSadece spor değil aynı...
Sadece spor değil aynı...Bel fıtığı artık kabus değil
İntikamın böylesiDansözlü yaş günü
Burada yemek içmek serbest2009 doğal geçecek
Kaliteliyim, ödün vermemYorgunlara özel merkez
Onun 'Cihan'ı hüzün ve aşkHollywood 98 yıldır...
Engelleri aşıyorlar!Sırlar çözülecek
Kuşatma anıÖnce tazelik gelir
Ucuz tatil fırsatlarıGünün mönüsü
GÜNCEL
Bilmediğimiz Bilmediğimiz ölümler var
Tersanelerdeki her ölüm resmi kayıtlara yansımıyor. Kimine intihar,...
Forum matinesi
Kısmette şampanya yok!
Erkekleri doğurttular
Katliam gibi kaza
Sabrın sonu zayıflık
Özer arıları kaçırdı!
SPOR
Zico'nun Zico'nun istediği oldu
İlk maçı 2 Nisan'da Kadıköy'de, rövanşı ise 8 Nisan'da deplasmanda...
Kalesi gole kapalı
Emir-komuta Kral'da
Sağlam'ın 4 şartı
Liste tamam
Kimseden korkmayız
Sivas puan aldı: 1-1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 17°C 6°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 13°C -2°C 
İZMİR Az Bulutlu 19°C 6°C 
ANTALYA Az Bulutlu 20°C 8°C 
ADANA Az Bulutlu 20°C 8°C 
EKONOMİ
IMKB E: 42.585,910 D:% 0,39
DOLAR S: 1,226 D:% -0,65
EURO S: 1,916 D:% -0,39
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu