* Yumurtanın dışı temiz bile görünse kabuğuna dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
* Çiğ yumurta tüketmek sağlıklı değildir. Zararlı mikroorganizmaların bulaşma şansı artar.
* En sağlıklı tüketim, katı pişmiş halidir.
* Tek başına beyazını tüketmek tavsiye edilmez, tamamını birden yemek daha sağlıklıdır.
* Sindirimi kolaydır. 7. ayından itibaren 1 çay kaşığı miktarında bebeklerin beslenmesine eklenebilmektedir.
* Yumurta içeren besinler dışarıda çabuk bozulacağı için gıda zehirlenmelerine sebebiyet verebilirler, tüketilecek miktar kadar buzdolabından çıkartın.
* Mayonezin içinde yumurta olduğunu unutmayın. Bunun için fast food restoranlarında dışarıda bekleyen ürünleri tüketmeyin.
* Yumurta karnı tok tutar. Kilo verme diyetlerinde bu özelliği ile tercih sebebidir.
* Haşlarken çok uzun süreli ateşte tututursa; tüketimi olumsuz yönde etkileyen yeşil renkli demir sülfür halkası oluşur. Eğer yumurtayı haşlamadan bir süre önce buzdolabından çıkartırsanız, 1012 dakikada tam pişmiş bir yumurta elde edersiniz.
* Çılbır, menemen, yumurtalı sebze yemekleri, sizin için pratik ve kurtarıcı lezzetler olabilir.
Yumurtayı saklarken, buzdolabına yıkamadan kalırın, yıkandığında kalsiyum yapısında olan kabuk incelecek ve bu sayede dışında yer alan zararlı bakteriler içine geçecektir. Dışı çok kirli olanları hafif nemli bir bezle silebilirsiniz.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ