Yumurta durdukça su kaybettiğinden ağırlığı da azalır. Bu yüzden taze yumurta daha ağır, bayat yumurta ise oldukça hafiftir. Taze yumurtanın kabuğunun üzerindeki zar, gözenekleri örter. Havanın, dolayısıyla havada bulunan mikropların içeriye girip yumurtanın bozulmasını önler. Ama zamanla bu zar çatlar ve hava ile birlikte mikroorganizmaların (bakteri, mantar) içeriye girmesi sonucu yumurta bozulur. Bayat yumurtaların hava boşluğu büyümüştür. Yumurta sallandığı zaman ses çıkartır. Ucuz olması nedeniyle tercih edilen çatlak veya kırık yumurtalar, bakteriler için uygun bir ortam oluşturduğundan kullanılmamalıdır. Taze yumurta; ışığa tutulup bakıldığında saydam görünür, kırıldığı zaman akı saydamdır, sarısı hemen dağılmaz. Bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa taze demektir. Eğer kabın içinde dik duruyorsa, orta tazeliktedir. Suyun üzerinde yüzüyorsa, bayattır.