Bizim için iyi kaliteli protein içeriğine sahip olan yumurta, protein kalitesi açısından anne sütü ile aynı değerdedir. Ekonomik ve besleyici, aynı zamanda pratik olması tercih sebebi olsa da kolesterol yüzünden yıllardır tüketmekten korktuğumuz bir besin olmuştur. Yumurtanın kolesterol içerdiği doğrudur; 1 yumurta sarısında 213 mg kolesterol vardır. Bu nedenle de yıllarca kolesterolü yüksek olan insanlarda tüketimi sınırlanmıştır. Yapılan araştırmalar, yumurtanın hayvansal kaynaklı bir gıda olmasına rağmen doymuş yağ oranının çok yüksek olmadığını göstermiştir. Kalp-damar rahatsızlıklarında bizim kaçındığımız, doymuş yağın aşırı tüketimi ve trans yağlardır. Yumurtanın yağ oranı düşük olduğuna göre, geriye sadece kolesterol içeriği kalıyor. Kolesterol vücudumuzda karaciğerde de üretilmektedir. Dışarıdan günlük kolesterol alımımızı tamamıyla sıfırlarsak, kontrolsüz bir kolesterol artışı söz konusu olur. Bu nedenle dışarıdan bir miktar kolesterol almamız gerekir.
Çocukların sağlıklı gelişimi için gereklidir Büyüme ve gelişme sürecinde çocukların zihinsel ve fiziksel yönden sağlıklı bir süreç geçirmeleri için, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle özellikle çocuk beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir. Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminler ile diğer vitaminleri önemli oranda içermektedir. Yumurtada bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemlidir. Yine demir ve çinko gibi mineralleri de bünyesinde barındırır. Kan kolesterol düzeyi bozulmuş olsa da az yağlı, az kolesterollü bir diyette bile haftada 3 adet yumurta tüketilebilmektedir.