Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 12 Mart 2008  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Ölüm tersaneleri
83 ölü görünüyor
'Tuzla'yın da kokmasın!
Gerçek telefonun ucunda
Faciaların çoğu patlama nedeniyle

Taşeron ölüm!

Trilyonluk yatlar yapan tersanelerde bir insanlık dramı yaşanıyor. Resmi rakamlara göre 83 kişi öldü. Ancak çalışanlar bu sayının 'yüzlerce' olduğunu iddia ediyor.



Tuzla tersaneleri... İlk çığlığın 1985'te yükseldiği o malum "işyeri"... Bugün çoğu özel sektöre ait tersanelerin ciroları milyar dolarlarla ifade ediliyor. Kimler sipariş vermiyor ki bu tersanelere... Ancak tersanelerin bizim için asıl önemli yanı yaşanan ölümler... İşyerlerinde karın tokluğuna çalışanlar hayatlarını kaybediyor. Resmi kayıtlara göre 83 kişi öldü. Ancak asıl mağdurlar yani işçiler, bu sayının 100'lerle ifade edilebileceğini söylüyor.

***

Ölüm tersaneleri

Takvim, Tuzla dosyasını aralıyor. Tuzla tersanelerinde 12 yıl üst düzey yönetici olarak çalışan bir kadın bize ulaşıp konuşmak istediğini söylediğinde hemen randevu yerine gittik. Anlattıkları dehşet vericiydi....

İlk çığlık, 1985'in yazında yükseldi Tuzlatersanelerinden... Ambarda çalışan bir işçitanker patlaması sonucu hayatını kaybetmiş-ti. Tersanede herkes o çığlığın havaya karışa-cağını düşünüyordu ancak yanılmıştı. Çığlık-lar siren seslerine, siren sesleri de bir dahatarihe karışmamak üzere geri dönecekti Tuz-la tersanelerine... Artık bu tarihten sonra Tuz-la tersanelerinin adı, ölümle yan yana anıla-caktı. Aynı Zonguldak'taki madencilerin hergün grizu korkusuyla madene girdikleri gibigidiyordu artık tersane işçileri işyerlerine...

Tersanede çalıştığınız dönemi anlatır mısınız?
1996-2007 yılları arasında tersanede bir firmada genel müdür asistanlığı yaptım. Benim çalıştığım zaman da ölümler ve sakatlıklar sıklıkla yaşanıyordu. Tersane bölgesinde toplam 44 tersane var. Her bir tersanede de ortalama 3-4 taşeron firma. Genellemek istemem ama 3-5'i hariç geri kalan hiçbir tersanede iş sağlığı ve güvenliği açısından en ufak bir önlem yoktu. Öyle basında yazıldığı gibi 45 ölümle falan sınırlı da değil bu rakam. En azından benim çalıştığım dönemde yüzlerce kişi öldü ve yüzlerce işçi de sakat kaldı. Üstelik bu sakatlıkların çoğu insanlarda bir daha çalışamayacak kadar hasar bıraktı ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan işçiler kapı önlerine bırakıldı.

'Tazminatlar ödenmiyordu'
Gelecekleri çalındı, üç kuruş maaşları ve evlerine götürdükleri bir dilim ekmekten oldular. İnsan hayatına parayla değer biçmek mümkün değil. Onlar da öyle yapıyordu, tazminatlarını ödemiyordu. Ne ölümde ne de sakatlıklarda bu insanlara para verilmiyordu. Maaşlarını bile alamıyorlardı ki tazminatları ödensin. 12 yıllık çalışma hayatımda bir gün bile işçilerin çalıştığı yerlerin denetlendiğini görmedim. Denetçiler geliyordu, ama ofislerde oturup çay, kahve içiyor, kuru pasta yiyor, sırtları sıvazlanıyor ve gönderiliyorlardı. Basına yansımayan o kadar çok ölüm var ki. Hangi birini anlatayım. Ambarda açık kalan bir oksijen tüpü, yemekten dönen genç bir işçinin hayatına mal oldu örneğin... Oksijen tüpünü açık unutmuşlar, işçi ambara giriyor ve tüp alev alıp patlıyor. O işçi o gün hayatını kaybetti, üstelik karısı hamileydi. O gün sözde yas tutuldu, ertesi gün işe devam edildi.

'Git hastanede öl!'
Başka bir işçi ise ambarı temizlemek için içeri giriyor, bir daha çıkmıyor, kimse fark etmiyor. O gece eve gitmeyince ailesi gelip tersaneden soruyor. Ambara bir giriyorlar, adam gaz sızıntısından ölmüş. Vincin üzerinden ambarın tepesine düşmüş bir işçinin başına patronu gidiyor, "Kalk" diye bağırıyor. Adamın rengi yok, iç kanaması mı var, ciğerleri mi patlamış kimsenin umurunda değil. Patron hâlâ bağırıyor: "Kalk. Burada ölme de hastanede ne yaparsan yap." Bunların hiçbiri basına yansımadı. Ayrıca tersanede bazı hayati araçların yaz ve kış denetlenmesi gerekiyor. Örneğin borular, mevsimlere göre tepki veriyor. Genleşiyor ve dolayısıyla yıpranıyor. İşçinin elinde uyduruk bir eldiven var, borudan bir madde sızıntı yapıyor. Eldiveni çıkartana kadar zaten adamın eli yanıyor, ondan sonra bir daha elini kullanamıyor. İşsiz kalıyor, hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için de hak iddia edemiyor. Üstelik işçiler sadece güvenlik veya sağlıksız koşullar nedeniyle ölmüyorlardı. İntihar edenlerin sayısı da iş kazası nedeniyle ölenlerden aşağı kalır değildi. İşçi aylarca çalışıyor, maaşını alamıyor, evine bir dilim ekmek götüremiyor ve hep "Bugün belki alırım" umuduyla işe geliyor. Yine alamayınca bunalıma giriyor ve işyerinde ne yazık ki intihar ediyor. İşverenin ayağında 400-500 YTL'lik ayakkabı var. İşçinin ayağındaki ayakkabıyı görseniz içiniz acır. 3-5 kuruş alıp evine ekmek götüremiyor, ayağına yeni ayakkabıyı nasıl alsın.

'Önemli bir şey yok'
Sizin bile haberdar olmadığınız ölümler oluyor muydu tersanelerde?
Olmaz mı. Tersaneye bir ambulans geliyordu, soruyorduk, "Önemli bir şey yok" diye cevap veriyorlardı. Ertesi gün bir işçinin daha öldüğünü öğreniyorduk. Çalışma koşullarından memnun olmayan bir işçi, diğer işçiyle sohbet ediyor. O işçi de gidip arkadaşını patronuna şikayet ediyor. Birkaç gün sonra şikayet edilen işçi vinçten düşüyor ya da patronların korumaları tarafından öldüresiye dövülüyor. Sonra "Vadesi buraya kadarmış Allah taksiratını affetsin" diyerek bu korkunç olay geçiştiriliyor. Tersanede en çok göz nedeniyle işçiler hastaneye giderdi. Çünkü ucuz kaynak gözlükleriyle iş yaparlardı, bu yüzden sürekli gözleriyle ilgili problemler oluşurdu. Örneğin kaynak yaparken gözüne çapak kaçıp kör olan birçok insan gördüm. Yaşı küçük çocuklar vinç kullanıyor ve o vincin altında da işçiler oluyor. Ölümler nasıl olmasın! Ayda bir kez röntgen için geliyorlardı, hepsi de nedense temiz çıkıyordu.


HİCRAN AYGÜN

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Kurtulmak için atladıKayıp emlakçı gömülü bulundu
Bu kadarına da pesStandart hazırlık
Masajlı cinsel tacize 20 yılÇocuklara içkili alem
Gençler cinselliğe 'Fransız'Taşıtmalı eğitim
5 çocuklu kadın katliam yaptıBiga'da 'altına hayır'
Ecel kavşakta geldiGüzel Eylem şofben kurbanı
Gazi babaevindeKardeş dehşeti: 2 ölü
Boyacıya domuz bağıOkula imece destek
Öğretmenlerini istiyorlarBodrum'dan Samos'a...
'Amir'li fuhuş çetesiBoşandığı şizofren eşini...
Eski aşıktan kezzaplı intikam...Doğuda ilk kez nakil yapıldı
Flütçünün sır ölümü204 kilo eroini sevk edemedi!
Adem'de darp izleri belirlendiMenopoz sonrasında kalp...
'Göz'ünü çıkarmayınÖğrenci minibüsü kaza...
Köyde silah deposu...
EKONOMİ
Yalan söylüyorlar hak kaybı olmaz 'Yalan söylüyorlar hak kaybı olmaz'
Reformu savunan Başbakan Erdoğan, 'Bazıları taslağın tek bir...
İkinci elde erken bahar
Gişelerde eylem günü
Ford ihracatta şampiyon
Emekli olmadan tazminat yok!
'Sorun, söyleyelim' toplantısı
Motorine 6 kuruş zam
MAGAZİN
Yaratıcı Yaratıcı iyilik
Galatasaray'ın engelliler için düzenlediği kampanyaya, ünlüler ilginç...
Fena kapıştılar
Bikini koleksiyoncusu
Ela'nın sürpriz aşkı
Tedavi yetmedi...
Paris'in peşinde!
Rolü için genelev gezmiş
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Çok Bulutlu 15°C 9°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 16°C 4°C 
İZMİR Sağanak Yağışlı 16°C 13°C 
ANTALYA Sağanak Yağışlı 19°C 10°C 
ADANA Çok Bulutlu 21°C 10°C 
EKONOMİ
IMKB E: 43.318,030 D:% 4,29
DOLAR S: 1,232 D:% -1,44
EURO S: 1,886 D:% -1,77
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu