Panik atak
* Panik atak ne zaman ve ne sıklıkta görülür?
* Tanısı nasıl konulur?
* Başlıca belirtileri...
* Panik bozukluğu olan hastaların ortak özellikleri nelerdir?
* Panik atağın çareleri...
*** Sigara ve alkol tetikler
Panik atak bazen beklenmedik bir anda kendiliğinden ortaya çıkar, bazen de tetikleyici bir olay sonrasında gelişir. Aşırı tüketilen zararlı maddeler sakıncalıdır.
Panik atakların sıklığı ve şiddeti, kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerin aylarca, düzenli olarak haftada en az 1 kez ortaya çıkan atakları varken, bazı hastalarda haftalar hatta aylar boyunca atak olmayabilir. Ama hemen sonrasında 1 hafta boyunca her gün atağın olduğu bir dönem yaşayabilirler.
BENZER ORTAMDAN KAÇINILIR Genellikle kişi, ilk atağını nerede ya da hangi durumda yaşamışsa benzer ortamlardan kaçınır. Örneğin; ilk atak araba kullanırken oluşmuşsa ya da yoğun trafikte gelmişse, kişi araba kullanamaz hale gelebilir. Aşırı tüketilen sigara, çay, kahve, kolalı içecekler panik atağı tetikleyebilir, ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca kullanılan bazı ilaç ve maddelerin aniden kesilmesi de panik benzeri tabloya neden olabilir. Bunlar arasında esrar, kokain, alkol, sakinleştirici olarak kullanılan ilaçlar, antidepresanlar, tansiyon düşürücüler sayılabilir.
MİGREN EŞLİK EDER Panik bozukluğuna birçok genel tıbbi durum eşlik edebilmektedir. Bazı tıbbi hastalıkların bu tür hastalarda toplumun diğer kısmına göre daha sık rastlandığı saptanmıştır. Anemi, B12 vitamini eksikliği, anjina pektoris, mitral valv prolapsusu (hafif dereceli kalp kapak bozukluğu), hipertansiyon, hipertiroidi, kardiyomiyopatiye (kalp kası hastalıklarına) daha sık rastlanır. Hipertansiyon hastalarında yaşam boyu panik atağı sıklığı yüzde 35-40 civarındadır, panik bozukluk ise yüzde 13'tür. Bunların dışında panik bozukluğu hastalarında migren, vertigo, hipoglisemi, premenstrüel sendrom, KOAH (kronik akciğer hastalığı), irritabl bağırsak sendromu (spastik kolon) eş tanılarına önemli oranda rastlanmaktadır.
|