MÜSİAD'ın kırmızı çizgileri
Ekonomi ile ilgili çeşitli kuruluşlardan ikazlar geliyordu. AKP üzerinde büyük etkisi olan MÜSİAD'ın sessizliği merak ediliyordu. MÜSİAD çevrelerinde kırmızı alarm haberleri yayılıyordu. Dikkatli bir çıkışın planlandığı, gereken zamanda uyarıların yapılacağı söyleniyordu. Kahramanmaraş'ta bu çıkış yapıldı. Anadolu sermayesinin önemli bölgelerinden biri olan Kahramanmaraş MÜSİAD çıkarmasının üzerinde durmak gerekli. MÜSİAD'a üye olan, bugünlere gelmesinde rol alan ekonomik aktörlerin büyük bölümü, AKP'nin siyasi başarısına da imza atan isimler. Başbakan Erdoğan'an ekonomideki en büyük yakınları bu kuruluş içinde. MÜSİAD 1990 yılında kuruldu. Erol Yarar, Ali Bayramoğlu ve Ömer Bolat Genel Başkanlık yaptı. Son genel seçimde MÜSİAD'ın İkinci Dönem Başkanı olan Ali Bayramoğlu'nu, Erdoğan Rize'den milletvekili seçtirdi. Başbakan, kendi memleketine Bayramoğlu'nu adeta nöbetçi dikti. MÜSİAD'a bu kadar yakın olan Başbakan Erdoğan'ın, bu kuruluştan gelen uyarılara çok önem vereceğini biliyoruz. Kahramanmaraş toplantısına, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Dikkatli şekilde notlar aldı. MÜSİAD ekonomideki kırmızı çizgileri açıkladı.
Kırmızıçizgi Faizler, en az yüzde 2.5 veya 3 oranında düşürülmeli. İstihdam paketi hemen çıkartılmalı. KOBİ'lere KOSGEP ve kamu bankaları aracılığıyla işletme, istihdam, ihracaat finansmanı sağlanmalı. KOBİ'ler için vergi teşvikleri çıkartılmalı. Teşvik politikası hemen değiştirilmeli, sektörel ve bölgesel teşvikler olmalı. Yeni bir sanayi stratejisi ve kalkınma mimarisi yapılmalı. İmalat sanayi acil desteklenmeli. Sosyal Güvenlik Reformu hemen yapılmalı. İç piyasada yavaşlama ve durgunluk var, tedbirler hemen alınmalı. Çin mallarına karşı acil tedbirler devam ettirilmeli.
2023hedef MÜSİAD, yeni bir kalkınma stratejisi için 2023 yılının hedef alınmasını istedi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı, çok anlamlı. 1923 yılından itibaren, 1929 dünya ekonomik krizine kadar, özel sektörün devlet tarafından geliştirilmesine önem verildi. 1929 ekonomik krizi sonrası, devletçilik sistemi uygulandı. 1950 yılında rahmetli Menderes'in Başbakanlık'ı ile özel sektör atakları başladı. 1960 İhtilali'nden sonra karma ekonomi dönemi, planlı k alkınma modeli geldi. 1965-1980 döneminde Başbakan Süleyman Demirel ve Planlama Müsteşarı-Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal tarafından özel sektörün kalkınmasına yönelik önemli adımlar atıldı. 1884 sonrası Başbakan Turgut Özal ile birlikte özel sektör öncülük aldı. Kalkınma, KOBİ bazında hız kazandı. İşte, bugün MÜSİAD'ın kurucuları arasında yer alan kuruluşların büyük bölümü bu dönemde parladı. 1997, 28 Şubat hareketi sırasında büyük durgunluk başladı. 2002 seçimlerini AKP'nin kazanması ile Özal sonrası dönemin ikinci parlak dönemine girildi. MÜSİAD, Başbakan Erdoğan'dan yeni bir kalkınma stratejisi istiyor. Hedef 2023. Demek ki 2008 ila 2023 arasındaki 15 yılda, yeni kalkınma stratejisi ve yeni Türkiye. Bunun adı, BÜYÜK TÜRKİYE'dir.