Vejetaryenliğin sağlık üzerine etkileri
Et yemeyenlere kısaca vejetaryen denilmektedir. Ama bunun kendi içinde türleri vardır.
Ova vejetaryenler: Et ve süt tüketmezler, bitkisel kaynaklı besinler ve yumurta yerler.
Lakto-ova vejetaryenler: Süt ve ürünleri tüketir, yumurta yer, sadece et yemezler. Bu gruptakilerin beslenme durumu daha iyidir. Tahıllar süt/yoğurtla ve yumurta ile pişirilebilir, sebzeler yumurtalı olabilir, tahıllar ile kuru baklagiller pişirilip protein kalitesi artırılabilir.
Lakto vejetaryenler: Sadece süt ve ürünleri tüketirler. Yumurta ve et grubunu yemezler. Bu kişilerde anemi (kansızlık) görülebilir.
Veganlar: Hayvansal gıdaları tüketmez, yani et, süt ve türevleri, yumurta yenmezler. Bu protein, kalsiyum, demir, B 12 eksikliğine yol açar. Kurutulmuş meyveler, kivi, susam, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru yemişler, diyette düzenli dağıtılmalıdır. Vejetaryen beslenmede günlük posa alımı iyi düzeydedir. Posa oranı yüksek besinler, midede uzun süre kaldığı için çabuk acıkmamayı sağlar. Vejetaryenliğin durumuna göre beslenmeye ek takviyeler yapılmalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir beslenme sağlanır. Enerji daha düşük olur, bağırsaklar iyi çalışır.
|