Şeker hastası için sadece ilaçlar değil; diyet, egzersiz, sosyal ve psikolojik destek de önemli...
***
Sporu hayatınızdan eksik etmeyin
Şeker hastalığının tedavisi ömür boyunca sürer Hastanın sağlığı için sadece ilaçlar değil; diyet, egzersiz, sosyal ve psikolojik destek de önemli....
Gizli şeker safhasında bulunan kişilerde yapılan çalışmalarda, şeker hastalığı oluşma riskinin diyet, spor gibi yaşam stili değişiklikleri ile yüzde 58 oranında önlenebildiği gösterilmiştir. Bazı ilaçlarla ise bu risk yüzde 31 oranında azaltılmıştır. Uygulanması gereken; gizli şeker hastalarının toplam vücut ağırlığının yüzde 5-10'unu kaybetmesi, günde 30 dakika, haftada 5 gün, hafif egzersiz yapmasıdır. Görüldüğü gibi gizli şeker tanısını erkenden koymak ve tedaviye başlamak, şeker hastalığı gelişme riskini belirgin şekilde azaltabilmektedir. Gizli şeker hastalığının belirtisi genellikle olmaz ama erken teşhis edilirse şeker hastalığı riski azaltılabilir.
Gizli şeker riski bulunanlar * Şişman kişilerde 45 yaşından itibaren test yapılmalı, eğer kilo normal ise test her 3 yılda bir kez tekrar edilmelidir. * Risk gruplarından birine mensup olan kilolu bireylerin daha genç yaşlarda ve daha sık araştırılmaları gerekir. * Belirgin risk içeren hasta grupları: - Birinci derece yakınlarında şeker hastalığı bulunan kişiler - İri bebek doğuran veya gebe iken gebelik şeker hastalığı tanısı alanlar - Hipertansiyonu olanlar - Yağ yüksekliği bulunanlar (HDL 35, veya TG 250) - Daha önce bozulmuş açlık şekeri veya bozulmuş glukoz toleransı saptanan kişiler - Polikistik over hastalığı olan bayan hastalar - Kalp, beyin, dolaşım damar hastalıkları bulunan kişiler
Test yılda bir tekrarlanmalı Ayrıca gizli şeker saptanan hastalar tedavi edilirken, şeker hastalığı gelişimi olup olmadığını anlamak için test yılda bir kez tekrarlanmalıdır. Şeker hastalığı gelişimi, gizli şeker döneminde erken yakalanırsa önlenebilir. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir; açlık kan şekerinin normal olması şeker hastalığını tek başına ekarte ettirmez.
* Sigaranın bırakılması önemlidir. Sigara kalp-damar hastalıklarını artırdığından ve şeker hastaları zaten kalp-damar hastalığı açısından belirgin risk altında olduğundan dolayı, mutlaka tiryakilikten vazgeçilmesi gerekir. Diyet, hareket ve sigaranın bırakılması, kişinin aktif olarak katılımını gerektirir. Hasta bunun bilincinde olmalı ve önerileri uygulamalıdır. Ayrıca yakınları da bu önerileri uygulamak üzere hastayı cesaretlendirmelidir. Hastanın bunları ömür boyu yapması gerekeceğinden, yakınlarının desteği büyük önem taşır.
* * * Medicana Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt anlatıyor...