Diyeti unutma!
Şeker hastalığı tedavisinde diyet ve yaşam tarzı değişikliği önemli bir yere sahiptir. Amaç belirli yiyecekleri tüketmek, bazı yiyeceklerden kaçınmak, kilo fazla ise zayıflamaya çalışmak yönündedir...
*** Diyeti unutma
Şeker hastalığı tedavisinde diyet ve yaşam tarzı değişikliği önemli bir yere sahiptir. Amaç belirli yiyecekleri tüketmek, bazı yiyeceklerden kaçınmak, kilo fazla ise zayıflamaya çalışmak yönündedir....
Diyette alınan toplam kalorinin vücudun fonksiyonlarına, kişinin çalışma şartlarına, hareketliliğine, işine göre ayarlanması gerekir. Ayrıca alınan kalorinin protein, karbonhidrat ve yağ oranlarının da düzenlenmesi önerilir. Örnek bir diyette toplam kalorinin ortalama yüzde 25-35'ini yağlar, yüzde 40-50'sini karbonhidratlar, yüzde 15-25'ini de proteinler oluşturmalıdır. Lifli yiyecekler günde 20-30 gr lif içerecek şekilde yenilmelidir. Günlük kolesterol alımı 200 mg'ı geçmemelidir. Toplam kalori diyetisyen ve doktor tarafından kişinin şartları değerlendirilerek ayarlanır.
MEYVE DE ABARTILMAMALI Karbonhidratlar tam tahıllar, meyve ve sebzelerden alınmalıdır. Şeker ve nişasta gibi formlarından uzak durulmalıdır. Ancak karbonhidratların aşırı alınması (yani toplam kalorinin yüzde 60'ını aşması) durumunda yarar yerine zarar vermektedir. Sonuç olarak, meyve ve sebze şeker hastalarının diyetinde tercih edilmekte ancak çok aşırı tüketilmesi zararlı olabilmektedir.
AKDENİZ TARZINI BENİMSEYİN Bitkisel protein kaynakları olarak baklagiller, kuru fasulye, fındık, fıstık, soya, hayvansal protein kaynakları olarak da yağsız (diyet) süt ve süt ürünleri, yumurta akı, balık, tavuk-hindi eti (deri, kanat ve sakatat hariç) tercih edilebilir. Vitamin takviyesi, antioksidanlar, herbal ürünler, yüksek proteinli diyetlerin diyabet ve kalp damar hastalığı açısından bir faydası yoktur. Akdeniz tarzı beslenme tüm bunları içermektedir. Yapılan çalışmalarda omega-3 ve tekli doymamış yağ ile beslenmenin (zeytinyağı, balık, balık yağı, yeşil sebze, meyve tercih edilmesinin ve etin azaltılmasının) kalp damar hastalıklarını, inmeyi azalttığı, kalp krizi geçirmiş kişilerde yeni atak geçirme ve ölüm oranlarını belirgin olarak düşürdüğü gösterilmiştir. Önemli olan yağ miktarından çok yağın tipidir.
SIVI YAĞLAR KULLANILMASI GEREKİR Vücudumuzun belli miktarda yağa ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyacı doymamış yağlardan karşılamak gerekir. Doymamış yağlar sıvı yağlardır, bitkiseldir. Tekli ve çoklu doymamış olmak üzere ikiye ayrılır. Tekli doymamış yağlara örnek zeytinyağı ve kanola yağları, kabuklu yemişler, kabuklu yemiş yağları örnek olarak verilebilir. Kötü huylu kolesterolü düşürür. En fazla zeytinyağında bulunur. Çoklu doymamış yağlar ise en çok ayçiçek yağında mevcuttur.
Medicana Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt anlatıyor...
|