Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterleri ve düşündürdükleri (2) SüleymanDemirel Özal'dan sonra Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı seçildi. Çankaya'da ikinci adamlığa bürokrasinin parlak ismi Necdet Seçkinöz atandı. Demirel 1958 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürü'yken, en yakın adamı Necdet Seçkinöz'dü. Demirel-Seçkinöz yıllarca beraber görev yaptı. Demirel Başbakan, Seçkinöz Bayındırlık Müsteşarı; Demirel Başbakan, Seçkinöz Enerji Bakanlığı Müsteşarı; Demirel yasaklı Güniz Sokak'ta, Seçkinöz görevde. Demirel Başbakan, Seçkinöz Başbakanlık Müsteşarı; Demirel Cumhurbaşkanı, Seçkinöz Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri. Kilit adam, kara kutu.
AhmetNecdetSezer Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı oldu. İkinci adamlığa İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu'nu atadı. Çünkü Sezer, bürokrasiye yakın bir isimle çalışmak zorundaydı. Kaymakamlık ve valilik, Türk devlet sisteminde çok önemli yerlerdir. Kemal Nehrozoğlu, 1989-1992 yıllarında SHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı rahmetli Erdal İnönü'nün de danışmanı olmuştu. O dönemde Başbakan Demirel ile de Kemal Nehrozoğlu'nun yakın çalışması vardı. CHP tandanslı Nehrozoğlu, Çankaya'da kilit adam, kara kutu oldu. Sezer'in dikkat çekici ataması, devlet sistemine uygundu.
AbdullahGül Abdullah Gül Cumhurbaşkanı oldu. İkinci adam olarak bir vali veya büyükelçi düşünüldü. Diyarbakır Valisi Efkan Ala ile Kayseri Valisi Osman Güneş gündemdeydi. Gül, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelmişti. Bir büyükelçi ağırlık kazandı. Değerlendirmeler sonucu, Cumhurbaşkanı Gül Çankaya'dan bakış açısını gösteren bir atama yaptı. Çankaya'da ikinci adamlığa, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen'i getirdi. İsen, Türk dili ve edebiyatı uzmanı idi. AKP'den milletvekili adayı olmuş, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın listesinde yer alamamıştı. Çankaya ataması İsen'in kırgınlığını da önledi. Prof. Dr. İsen Çankaya'da kilit göreve gelirken, zirvenin kültüre, sanata, edebiyata verdiği önemi de gösteriyor. Siyasetten gelen Gül, ikinci adamı ile güzel sanatlara vereceği önemi ifade ediyor. İsen, edebiyat ve sanat sofraları ile Çankaya'da yeni dönemi açtı. 2002'nin Kasım ayında, Abdullah Gül Başbakan oldu. Kültür Bakanlığı'na Hüseyin Çelik'i atadı. Çelik, Gazi Üniversitesi'nden tanıdığı İsen'i Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı'na getirdi.
BaşbakanGül Abdullah Gül, Başbakan olduğunda Başbakanlık Müsteşarlığı'na bugünleri gösterir bir atama da yapmıştı. Kültür Bakanlığı Müsteşarı Fikret Üçcan'ı getirmişti. İsen, Üçcan'ın yerine atandı. Abdullah Gül'ün Kültür Bakanlığı'na ve kadrolarına verdiği önemi gösteren bir işaretti bu. Abdullah Gül'ün düşündüğü Diyarbakır Valisi Efkan Ala'yı Başbakan Erdoğan kilit bir göreve, Başbakanlık Müsteşarlığı'na atadı. Kayseri Valisi Osman Güneş'i ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay bakanlığının ikinci adamlığına atadı. Görüldüğü gibi, kilit atamalar anlamlıdır, dikkat çekicidir, özelliği vardır, Türk devlet geleneğini gösterir. Devletin kara kutularıdır. Türkiye'de hiçbir şey tesadüfen olmaz.