Bazen koruyucu nedenlerle, çoğu zaman da bir hastalığı tedavi için çok çeşitli ilaçlar kullanılır. İlaç alırken önemli olan, ilacın istenen tedavi edici etkiyi sağlaması ve zararlı etkiye neden olmamasıdır. Gün geçtikçe, vücutta aynı anda alınan ilaçların etkilerinin, bunların tek başına verilmeleri halinde beklenen etkilerin farklı olması, yani etkileşme olayı üzerinde durulmaya başlanmıştır. Bu etkileşme ilaç-ilaç arasında olabileceği gibi, ilaçla günlük tükettiğimiz besinler arasında da olmaktadır.
HASTAYI AYDINLATMAK GEREKİR Bugün bir ilaç verildiğinde besin-ilaç etkileşimi yönünden hastanın aydınlatılmasının, ilacın aç karnına mı, tok karnına mı veya hangi ilacın hangi tür besinle birlikte alınmaması gerektiğinin öğretilmesi ve ilacın dozajının anlatılması kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. Genellikle besin-ilaç etkileşimi denilince etkileşme sonucu ilacın etkisinde bazı değişikliklerin oluşması ve bunun tedaviye yansıması düşünülür. İlacın miktarının besine göre az olması, bu düşüncede rol oynar. Ancak etkileşmeden besinler de paylarını alabilirler ve hastanın beslenme durumu da etkilenebilir.
SU İLE İÇİN Bugün birçoğumuz ilacı içerken meyve suyu, çay gibi hatta bazen susuz içmeyi marifet sayıyoruz. Oysa meyve suları, çay, vb, ilacın yapısını değiştirebilmekte, yine su kullanılmadan ilaç içildiği takdirde sağlığı bozan faktörler ortaya çıkmaktadır.
Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ