Bir aslan parçası Sütçü İmam
31 Ekim 1919'da düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'ta kurtuluş hareketini başlatmış. Geçimini temin etmek için süt sattığından adı Sütçü İmam... Mondros Mütarekesi denilen rezillik müsveddesi gereğince, Antep, Maraş ve Çukurova bölgesi Fransızlar'a peşkeş çekilmiş o vakitler. 2 Şubat 1919'da çoğunluğu Hintli askerlerden oluşan İngiliz askerleri Maraş'ı işgal etmiş ve şimdiki Ticaret Lisesi'nin yanındaki kışlaya yerleşmiş.
Şehri işgal 29 Ekim 1919 tarihine kadar bu bölgede kalan İngiliz askerleri, Fransız askerleri ile yer değiştirmişler. 29 Ekim 1919 akşam vakti Yüzbaşı Jülie komutasındaki öncü birlikler, Şeyh Adil mevkisinden şehre girmişler. Öncü kuvvetlerden 1 gün sonra, 2 bin kişilik gönüllü Fransız lejyoneri Ermeniler, Fransız ve Cezayirli askerlerden oluşan birlikler yine Ermeni tezahüratları, Ermeni kadınların muhabbetli alkışları arasında dalıvermiş kente. Onların da yerleşim yeri Ticaret Lisesi civarı olmuş.
'At o peçeyi' 31 Ekim 1919 Cuma günü akşam vakti, Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan 3 kadın ve bohçalarını taşıyan 1 erkek çocuğunu gören Fransız-Ermeni devriyesinden bir asker; "Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diyerek kadınların peçesini zorla açmaya yeltenmiş. Kadınlar ise bağırıp feryat ederek yakındaki Kel Hacı'nın kahvesinden yardım istemiş.
Çakmakçı Sait Olay yerine ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; "Gavur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!" diyerek Fransız Ermeni lejyonerlerinin üzerine yürümüş. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait, açılan ateş sonucu ağır yaralanmış. Bu sırada adı İmam olan ve geçimini temin etmek için süt sattığı için Sütçü İmam olarak tanınan İmam, yanında bulunan silahı ile ateş açmış ve bir Fransız-Ermeni lejyoner askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamış.