Gaziantep harika bir kent
Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, geçen hafta Gaziantep'e gitti malum. Etkinliklere katılanlar kentin 'Gazi' sıfatı almasının anısını harmanladılar, kahramanlık günlerine nostalji yaptılar. Şimdi ben de Gaziantep'teyim ve çoook eski bir kent oluşunu işin uzmanlarından bakın nasıl öğreniyorum.
ANTİKKENT Dilim zor dönüyor ama ta Paleolitik Çağ'dan bu yana varmış buralar. Elbette ki çeşitli kültür ve medeniyetler kurulmuş, yıkılmış yeniden kurulmuş. Abartıyorlar mı bilmem ama üniversite hocalarıyla konuşurken "Gaziantep, Anadolu'nun ve dünyanın en eski yerleşim yeridir" dediler. Sordum ben de: - Ne kadar eski yani? - Temiz bir 6 bin yılı var. - Vaaay!.. Peki neler kaldı elde avuçta? - Çok şey. Mesela antik kent kalıntılarımız var. Eşsiz menentsiz mozaikler, camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar... - Bu kadar mı? - Bitmedi. İlaveten bedestenler ve pek çok yer altı ve yer üstü zenginliği. Yani bir metropol kentti.
KENDİYAĞIYLAKAVRULDU - Mirasçılar hovarda mı? - Hayır asla. Gaziantepliler bitmez tükenmez enerjisi, azmi ve girişimciliği ile kendi sanayisini kendisi kurdu. Örnek bir sanayi ve ticaret kenti meydana getirdiler yakın tarihte. - Bayağı büyük bir şehir değil mi? - Güneydoğu'nun en büyük, Türkiye'nin ise 6'ncı büyük kenti. - Daha ne olsun ? - Güneydoğu Anadolu'yu batıya bağlayan kara ve demiryollarının merkezi olması ve uluslararası havaalanı ile de övünüyoruz. - İlçeler filan da gırladır... - Gaziantep'in şu an 9 ilçesi, 17 beldesi ve 616 köyü var. İl nüfusumuz 1 milyon 450 bin civarında. Gaziantep'in rakımı ise 850 metredir.
MİLLİMÜCADELE Sonra işi çok iyi bilen yani kendileri bizzat ayaklı kütüphane olan yerliler anlattı. Dediler ki: "Gaziantep'in adı eskiden Ayıntap'mış. Şehrimiz bu adı tarihin derinliklerinden, 'Gazi' sıfatını ise Milli Mücadele'deki kahramanlıklarından aldı. 1921'e kadar Antep'ti, sonra da Gazi unvanını alıp Gaziantep oldu yani."