Yaşlı amcalar güreş tutuyorlar
Gelenekmiş. Yaşlı yaşlı amcalar, ne amcası dedeler güreş tutarmış Antep'te. Adına "aba güreşi" deniliyormuş. Yağlı-karakucak ve sinsin güreşlerini bilirdim de bunu bilmezdim valla. Sordum soruşturdum. "Ne mene bir şey bu?" dedim anlattılar. Anladım ki derin bir geçmişi, renkli ritüelleri var. Ahan da şöyle:
SIRLARÇÖZÜLDÜ Güreşçilerin sırtlarına aba giyip, bellerine kuşak bağlayarak yaptıkları bir güreşmiş bu. Düğün dernek kurulduğunda, özellikle köylerde yapılan güreşlerde düğün sahibi çevre köylere haber salarak, "okuntu yollayarak" güreşçileri düğün güreşine davet edermiş. Çevre köylerden gelen güreşçiler köyde düğün süresince misafir edilir, güreş köy meydanında yapılırmış. Kapışmanın bazen 1 hafta sürdüğü olurmuş. Köylüler meydanın etrafına halka yapıp izliyor, lakin yenen ve yenilen güreşçi hakkında lehte aleyhte tezahürat yapılmıyor. Eğer herhangi birisi için bir tezahürat yapılırsa, bu durum köylüler tarafından yadırganıp ayıplanıyor.
ÖĞRENMEMEKAYIP! Soruyorum: - Bu aba dedikleri nedir ki? - Abayı bilmemek olur mu? - Olur ya ben bilmiyorum işte. - Aba çoğunlukla yünden dokunmuş sağlam, kaba ve kalın bir giysidir Savaş Abi. Yakasız, uzun ya da kısa, boz işlemeli, kırmızı sırmalı gibi birçok çeşitleri vardır. İçine köynek giyilir.
BUDANEREDENÇIKTI? - Köynek mi? Bir de o mu var? - Köynek gömlek gibi yani. Açık renkli basit keten bezinden yapılır. Uzun ve kısa kollu olabilir. Güreş esnasında kolun serbestçe hareket edebilmesi, kolun hareketini engellememesi için omuzdan koltuk altına kadar yırtılır. Bolca ve yakasızdır. Düğme kullanılmayan köynek, baştan giyilip baştan çıkartılır. Normal günlerde gömlek donun üzerinden giyilir.