Sağlıklı bir insanın günde ortalama 2-3 litre su içmesi gerekir. Bunun çok üzerinde sıvı almanın, böbrekler üzerinde koruyucu bir etkisi yoktur...
***
Tek başına su yeterli değildir
Tek başına bol su içmek böbrekleri korumaya yetmez. Ama susuz kalmak böbrekler için zararlıdır. Normal bir insanın zaten günde ortalama 2-3 litre su içmesi gerekir. Bunun çok üstünde sıvı almanın, böbrekler üzerinde koruyucu bir etkisi bulunmaz. Aksine aşırı su tüketimi böbreğin bazı fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir.
TEDAVİ PLANI YAPILIR Böbrekleri korumanın en önemli yolu, eğer tansiyon ve şekeriniz varsa hastalığınızı kontrol altına almaktır. İkinci olarak ise enfeksiyonlara karşı genel olarak korunmanın önemini vurgulamak gerekir. Ayrıca böbreğe zarar verecek ilaçları kullanmaktan kaçınmak ya da rastgele ve gereksiz ilaç kullanmamak gerekir. Bazı böbrek hastalıkları genetik geçişlidir (Akdeniz Ateşi, nefritlerin bazı tipleri). Özellikle kronik böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni olan şeker hastalığı genetik geçişli olup böbrek yetmezliğini de dolaylı yollardan etkiler. Böbrek yetmezliği tedavisinde, hastanın böbrek fonksiyonları matematiksel olarak ölçülür. Buradaki fonksiyon kaybının ayarlarına göre de tedavi planı değişir. Eğer hastaların böbrek fonksiyonları yüzde 15'in altında ise bu hastalarda diyaliz tedavisi gündeme gelir. Yüzde 15 üzerinde olan hastalarda ise daha çok tıbbi tedaviler, ilaçlar, diyet gibi şeylerle tedavi uygulanır.
NAKİL YA DA DİYALİZ! Diyaliz, böbrek işlevleri yerine gelmeyen hastalarda ya da böbrek işlevleri yüzde 15'in altına düşen hastalarda, yaşamını sürdürmesi için yaşam desteği tedavisidir. Çünkü özellikle kronik böbrek yetmezliği ilerleyici bir hastalıktır. Belli bir noktaya geldikten sonra bunu asla geriye çeviremezsiniz. O noktada hastanın yaşamını sürdürebilmesi için ya böbrek nakli yapılması ya da diyalize girmesi gerekmektedir. Yapılmadığı takdirde hastayı ölüme terk ederseniz.
Medicana Çamlıca Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. İ. Çetin Özener anlatıyor...