Her anne babanın şikayetidir çocuktaki iştahsızlık... Çoğu zaman psikolojik bazen de genlerinde olan nedenlerden kaynaklanır....
İştah, yemeğin keyifle ve zevkle yenmesidir. İştah ve doyma, hormonal kontrol altında olan iki olaydır. Çocuk doktoruna yapılan en sık şikayetler arasındadır iştahsızlık... Burada iştahsızlık ile yemeği reddetme isteğini iyi ayırt etmek gerekir. Yemek yememe çok defa hastalıkla, yemeği reddetme ise psikolojik olabilir. Böyle bir durumda sağlıklı karar alınabilmesi için şu sorulara cevap verilmelidir:
* Çocuk kilo alıyor mu? * İştahsızlık ne zamandır devam ediyor? * İştahsızlığa ateş, karın ağrısı, bulantı, terleme, halsizlik gibi eşlik eden birtakım semptomlar var mı? * İştahsızlık yakınması olan çocuğun ruh hali nasıldır? İştahsızlıkta ne yapılmalı? İlk yapılması gereken iştahsızlığın nedenlerini bulmaktadır. * Ayrıntılı bir beslenme anamnezi alınır. * Çocuğun boyu, kilosu alınır ve büyümesi değerlendirilir. * İştahsızlık dışında ek şikayetler olup olmadığı sorgulanır. * Çocuğun yemek yeme saatleri ve yemek yeme şekli öğrenilmeye çalışılır. * İştahsızlık nedenleri akut veya kronik bir çok hastalığa bağlı olabilir.
Bunun için sağlık kuruluşuna başvurularak organik nedenler araştırılır. Süt çocuğunun beslenme kuralları bir şekilde gözden kaçmış olabilir, çok süt içmesi ise yemeğe yanaşmamasını sağlar. Belli gıdalar çocuk tarafından kabul görür veya reddeder. Anne faktörü Okul öncesi ve okul çağındaki gelişimsel iştahsızlık, hayatın ikinci yılında anne tarafından beslenmiş ve yutmayı geç başarmış çocukların başlıca sorunudur. Çocuk iştahsızlık sorunu yaratarak dikkat çekmek ister ve kendisinin bağımsız olduğunu ispatlamaya çalışır. Yemek yemek çocuğunuz için bir eziyet olmamalıdır. Komşunuzun veya akrabanızın çocuğu sizinkinden daha çok yiyorsa onlarla bir yarış haline girmemelisiniz. Her çocuğun kendine ait bir metabolizma çalışma sistemi vardır. Hepsinin aynı şekilde yemek yemesini beklemek çok yanlış olur... Eğer çocuk yeterli büyüme eğrisi içinde ise iştahsızlık çocuğun değil sizin şikayetinizdir. Kilosu normal ise yemek yeme konusunda çocuk kesinlikle zorlanmamalıdır.