Historoskopi; kısırlık sebeplerinden, gebelikte meydana gelen düşüklere ve adet sancılarına kadar birçok hastalıkta rahatlıkla uygulanıyor.
Kapalı cerrahinin ikinci sınıflandırılması histeroskopi cerrahidir. Laparoskopide göbekten ışıkla girilirken, histeroskopide rahim içerisine ışıklı aletle giriliyor ve rahim içi bu şekilde gözleniyor. Rahim içerisinde istenmeyen et parçaları (miyomlar) ve doğuştan oluşan perde, gebeliğin oluşmasını engellemektedir. Ayrıca rahim içerisindeki perde, gebelikte hastanın düşük yapmasına da neden olabiliyor. Histeroskopik yöntem bu sırada devreye giriyor ve rahim içine girilip perde kaldırılabiliyor. Böylece hasta gebe kaldığında hiçbir problem olmadan, düşük yapmadan normal hamileliğine devam edebiliyor.
AYNI GÜN TABURCU OLUNUYOR Hastanın ağrılı adet sancıları varsa ve bu dönemde çok kan kaybediyorsa, bunun nedeni rahim içindeki miyomlar olabilir. Eskiden kesi yapılarak alınan miyomlar, histeroskopi yöntemiyle hiç kesi yapılmadan yapılabiliyor. Histeroskopi cerrahinin en güzel tarafı da hiç kesi yapılmamasıdır. Ayrıca hastanın aynı gün içinde taburcu olup günlük aktivitesine dönebilme şansı da vardır. İşlem, bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından herhangi bir anesteziye gerek duyulmaksızın adet kanaması dışında bir zamanda, tercihen kanamanın hemen bitimini takip eden günlerde yapılmaktadır.
15 DAKİKADA! İşlemin tamamı ortalama 15 dakika sürmektedir ve hemen sonrasında normal yaşantıya dönmek mümkündür. İşlem esnasında rahim kanalından rahime girerken hafif bir ağrı hissedilmekte, bunun dışında genel olarak işlem ağrısız seyretmektedir. Bu hafif ağrı kadınlar tarafından adet ağrısına benzetilmektedir. Histeroskopiyi takip eden birkaç günde bir miktar vajinal akıntı ve kramplar hissedilmesi normaldir.
Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğ. Uzm., Endoskopik Lazer Cerrahisi Op. Dr. Ömer Faruk Vanlıoğlu anlatıyor.