'Üniversite mezunları çaycı olmak istiyor'
Yukarıda başlık yaptığımız cümle aslında Türkiye'nin önemli bir gerçeği. Zaman zaman yapılan kamuda işe giriş sınavlarında bu manzaralar yaşanıyor. KPSS'de de durum farklı değil. Üniversite mezunları kendi branşlarında iş bulamadıklarında "Ne iş olsa yaparım" durumuna düşüyor. Bu gerçeği bu kez Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan dile getirince durumun vehameti bir kez daha ortaya çıkıyor. Çağlayan ile önceki gün Su TV'de yayınlanan Basın Merkezi programında bir araya gelme fırsatımız oldu. Program boyunca diğer gazeteci arkadaşlarla birlikte sorularımızı cevaplandıran Çağlayan, işsizlik problemi için farklı bir bakış açısı ortaya koydu.
YÖK'EMEKTUP "Üniversite mezunu insanlar bana çaycı olmak için müracaat ediyor. Bunların içinde mühendisler de var" diyen Zafer Çağlayan, bu sorunun iş ile işsizi bir araya getirebildiğimizde çözüleceğini anlattı. Bu konuda görevin YÖK'e düştüğünü söyleyen Zafer Çağlayan, "Üniversitelerde hiçbir iş imkanı olmayan bölümler açılıyor, mezunlar işsiz kalıyor. Oysa YÖK talebe göre arz vermeli. Sektörler hangi branşlarda eleman ihtiyacı duyuyorsa bu bölümler açılmalı, öğrenciler yetiştirilmeli. Bu konuda YÖK Başkanımız ile görüştüm. Kendisine 7 sayfalık bir mektup verdim. Bu sorunun çözülmesi lazım. Bu konuyu istihdam paketine de aldık. İl İstihdam Kurulları oluşturuyoruz. Bunlar bölgelerindeki talebi belirleyip ihtiyaca göre istihdam oluşturacaklar" dedi.
'İŞSİZLİKYOK' Türkiye'de işsizlik olduğuna inanmadığını da ifade eden Çağlayan, Türkiye'de milyonlarca insan arayan binlerce, yüz binlerce işletme bulunduğunu, problemin istihdamdaki arz ile talebin çakıştırılmamasından kaynaklandığını anlattı. Gazetelerdeki iş ilanlarını örnek gösteren Bakan Çağlayan, bu talebi çakıştıracak politikalar izlenmesi gerektiğini ifade etti.