Astım tedavisinde beslenme destek tedaviyi oluşturur. Beslenme düzeninize kattığınız bazı şeyler astım ataklarınızı azaltabileceği önerilmektedir. Bunun için; * Astım hastalarında gribal enfeksiyonlara yakalanmamak önemlidir. C vitamini ısıya ve beklemeye hassas bir vitamin olduğu için hemen tüketilmelidir. Ayrıca gün içinde bölerek tüketilmelidir. * Magnezyum tüketiminin astıma iyi gelebileceği bazı çalışmalarda vurgulanmaktadır. Magnezyum; kakao, ıspanak, fındık, yağlı peynir, muz ve dil balığında vardır. * Genelde solunum yetersizliği olan hastalarda görülen tedavi nedeniyle kilo alımı gözlenir. Uygun beslenme programı ile kilo kontrolü yapılmalıdır. * Günde en az 2 litre su mutlaka içilmelidir. Bunun yanında meyve ve bitki çayları da tüketilebilir. * Tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Astım ilaçları bünyesinde kortizon barındırdığı için tuz ve tuz içeriği yüksek olan; konserve, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu tüketilmemelidir. Aksi takdirde kişide kilo alımına yol açar, bu da atakları artırabilir. * Kortizon ilaçları kullanıldığı süreçte aynı zamanda şeker kullanımına da dikkat etmek gerekmektedir. Kortizonun mideye zarar verici etkisini ortadan kaldırmak süt tüketilmelidir ya da doktorunuzun verdiği ilaç kullanılmalıdır. * Genetik faktör de etkilidir. Bunun için alerji sezonlarında dikkatli olmak gerekir. * Yapılan bazı araştırmalar hamilelik sürecinde, sağlıksız beslenmenin astıma yakalanma riskini artırdığını savunuyor. Hamilelik sürecinde beslenme düzeyinin iyi olması önemlidir. * Fast-food beslenme, astıma yakalanma yüzdesini daha çok artırır. Yeterli miktarda sebze ve süt tüketmeyen, E vitamini almayan çocukların astıma yakalanma riski daha büyüktür. Unutulmaması gereken vitamin ve minarelleri kafanıza göre kullanmamanız gerekliliğidir. Çünkü birinin fazla alımı diğerlerinin atımına yol açabilir.
Bahçelievler Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ