Bir rivayete göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulup Cudi Dağı'nda karaya oturduğu gün, geminin kilerinde kalan tüm malzemeler biraraya getirilerek bir çorba pişirilir. Bu barışın, paylaşmanın ve sevginin çorbası da aşuredir. İçine katılan malzemeler yöreye ve maddi duruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. İçine en az 7 çeşit malzeme katılır. Gelir düzeyi arttıkça içine giren malzeme 12 çeşide kadar çıkmaktadır. Yapıldıktan sonra mutlaka komşularla paylaşılır. Bazı yörelerde evinde bekar kızı olanların, mutlaka pişirmesi gerektiğine inanılır. Kimi yörede tuzlusu da yapılır. Yine bazı yörelerde ise kesilen kurbanın etinden ya da eritilen kuyruk yağından bir parça katılır. Aşurenin piştiği eve, bereket getirdiğine inanılır.
Enerji deposudur İçine giren malzemeler; gendime denilen aşurelik buğday, kuru fasulye, nohut, fıstık, siyah kuru üzüm, fındık, ceviz içi, nar, kuru incir, portakal kabuğu, şeker, yaş meyve olarak elma veya ayva dilimleri, bazı yörelerde pirinç, gül suyu, çörek otu, badem, susam da konulmaktadır. İçeriğinde kolesterol yoktur. Enerji deposudur. Vitamin ve mineral örüntüsü zengindir; A, C vitaminleri, tiamin, riboflavin, kalsiyum, demir, fosfor, sodyum ve çinko içerir. Protein içeriği yüksektir.
Besin değeri yüksek Ayrıca tahıl ve kuru baklagil karışımı olduğu için protein örüntüsü de kalitelidir. İçine katılan malzeme sayısı değişse de besin değeri yüksek bir tatlıdır. Malzemeler bir gün önceden ıslatılır. Pişirilirken ceviz içi pişmeye yakın süreçte konursa rengi kararmaz ve yine şekerin sonradan eklenmesi besin değerindeki kaybı önler. Çocuklar için hem besleyici hem de hafif bir tatlıdır. Erişkinlerde ise hamur tatlısı tüketmek yerine tercih sebebidir. Ama erişkinlerde tatlı yenecekse sütlü tatlı ve meyve tatlısı tercihtir.
Bahçelievler Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ