Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerin bünyesinde bulunmaktadır ve vücudumuzda karaciğerimiz tarafından üretilebilen yağ benzeri bir maddedir. Kanda kolesterol seviyesi yükseldiğinde damarların içine yapışıp plaklar oluşturur ki bu da kalp için tehlike alarmı verilmesine yol açar.
Dengeli olmalıdır... Bir de kafamızı karıştıran iyi huylu kolesterol (HDL kolesterol) ve kötü huylu kolesterol (LDL kolesterol) terimleri vardır. İyi huylu kolesterol; kolesterolün damar ve dokularda birikmesini engeller, dışarı atılmasını sağlar. Kötü huylu kolesterol ise tam tersi plaklar şeklinde birikmesine yardımcı olur. İyi huylu ve kötü huylu kolesterolün vücudumuzda dengede olması gerekir. İyi huylu kolesterolün düşük olması kişiler için risk faktörü oluşturur. Ailesel olarak bu riske sahip kişilerde kalp krizi, damar tıkanıkları ve kalp yetmezliği gibi hastalıların ortaya çıkmasına yol açar. Bu noktada ailenizde kolesterol sorunu varsa mutlaka sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz, sigara içmemeniz ve spor yapmanız gerekir ki bu riskten uzaklaşabilesiniz.
Yağlara dikkat! Kan değerlerimiz de kolesterolün yükselmesine önemli ölçüde neden olur. Başta ailesel faktörler, beslenme alışkanlıkları, stres düzeyi bu değerlerin olumsuz yönde yükselmesini etkiler. Diyet sırasında kullanılan yağlar da önem kazanır. Doymuş yağ dediğimiz hayvansal yağların tüketiminin kaldırılması, damarları tıkayıcı özelliği nedeni ile margarin kullanımının olmaması, zeytinyağ-fındık yağı ile ayçiçeğimısır özü-soya yağlarından birinin karışım halinde kullanılması iyi huylu kolesterol-kötü huylu kolesterol seviyesini dengeler. Bahçelievler Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ