Turistik ama haber değerli bilgi
Balıklı Kaplıca, Sivas'a 98, Kangal ilçesine ise 13 kilometre uzaklıkta. Yani Sivas'tan yaklaşık 1 saat 15 dakikalık yolunuz var. Sazan cinsinin bir grubu olan doktor balıklar, 37 derece sıcaklıktaki suda yaşıyorlar ve bu sık karşılaşılan bir durum değil. Bilimsel bir açıklaması yok, "Alışmışlar" deyip kapatılıyor konu. En büyüğü 10 santimetre boyunda olan bu balıklardan küçük olanlarına yani 3-5 santimetrelik olanlarına brier isim taktım. "Stajyer doktor" diyorum ben onlara.
TAMAMENTESADÜF Sivas Balıklı Kaplıca'nın bulunduğu bölge 1917 yılına kadar sazlıkmış. Ayağında yara olan bir çobanın tesadüfen iyileşmesiyle, yöre halkının ilgisini çekmiş. Balıkların yaşadığı bu sıcak derenin suyu kullanılarak ilkel havuzlar açılmış. 1960'lı yıllarda Sivas İl Özel İdaresi'ne geçen kaplıcaya, dönemin şartlarına uygun tesisler yapılmış.
JAKUZİETKİSİVAR Kaplıca, 1988 yılından beri Ünsallar A.Ş. tarafından işletiliyor. Tesiste şu anda 2 adet yüzme havuzu, 16 adet özel banyo var. 137 odası olan otel, kış aylarında da çok sıcak. Hem açık hem de kapalı havuzların dereye bağlantısı var ve derenin suyu bir boruyla havuza geliyor, diğer taraftan çıkıyor. Dolayısıyla da balıklar havuz ve dere arasında gidip gelebiliyor. Havuzların dibindeki çakıl taşları doğal bir hava yaratıyor. Bu çakılların sebebi, suyun yerden kaynıyor olması. Suyun yerden kaynaması ise jakuzi etkisi yaratıyor.
DİŞSİZBALIKLAR Sivas Balıklı Kaplıca'daki balıklar, insanlar suya girer girmez seri ve ilginç hareketlere başlıyor. En büyüğü 10 santimetre olan bu balıklar, suya giren herkese, vücudunda minik darbeler hissettiriyor. Başlarda hafif bir gıdıklanma etkisi yaratan balıklara zamanla alışılıyor. Sedef hastaları ya da diğer cilt problemi olanlar suya girdiklerinde, sudaki selenyum yarayı yumuşatıyor.
21GÜNGEREKİYOR Balıklar da ufak hareketlerle bu yaraları yumuşatıyor. Litrede 1 gram selenyum bulunuyor. Selenyum cilt için çok yararlı. 2001 yılının Haziran ayında, Sivas Valiliği, Cumhuriyet Üniversitesi ve Balıklı Kaplıca İşletmesi'nin birlikte düzenlediği sempozyumda, bu kaplıcanın sedef tedavisinde olumlu sonuçlar kaydettiği kanıtlanmış. Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. sedat Özçelik, bu konuyla 20 yıldır ilgileniyor. Çalışmaları sonucunda, 21 günlük kür uygulayan hastaların klinik olarak şifa gördüğünü tespit etmiş. Bu olumlu sonucun en büyük etkisi de suyun özelliği ve kaplıcanın yüksek yerde bulunması. Sedef hastalığına uygulanan bütün tedavi yöntemlerinde, hastalık tekrar edebiliyor. Ancak, Balıklı Kaplıca'daki 21 günlük kür, hastalıksız geçen süreyi uzatıyor.