Tek tip gıdaya bağlı beslenme, beraberinde beslenme bozukluğunu getirir. Düşünsenize bütün gün sadece bir çeşit meyve, sadece salata ya da sadece yoğurt, gün içinde ne kadar yenebilir ki zaten. Bir de "Yiyebildiğiniz kadar" diye yazılır. Kısa sürede bir sürü kilo verdireceği vaadi ile sunulur.
Yağ ve kas dengesi kurulmalı Ama geri planda kaybettirdikleri, sadece kilolarınız mı? Aslında kaybedilen yağsız vücut dokunuz (yani organlarınız, kaslarız hasar görür) ve vücut suyunuzdur. Yağ yüzdenizden çok az gider ya da gitmez. Kaybedilen yağsız doku olduğu için de vücut yağ yüzdemiz artar. Hastalık riskini artıran yağlı olmaktır. Yağ yüzdeniz arttığına göre hastalık riskleriniz de arttı demektir. Oysa o kadar da diyet yaptınız ve sizce kilo da verdiniz. Gerçek kilo verimi tartıda eksik gelmeniz değil yağ-kas dengeniz, yani asıl yağlarınızdan kurtulabilmenizdir. Unutmayın yağlı ve kaslı görüntü her zaman farklıdır. Tek tip beslenmenin bir diğer boyutu, günlük alınması gereken vitamin ve mineralleri bu şekilde karşılayamayacağınız için bunların eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların su yüzüne çıkmasına yol açar.
Diyet aç kalmak değildir Ciddi kabızlık sorunu yaşanabilir. Bu diyetlerin uygulandığı süre uzadıkça sorunlar artar. Artı bunların yanında çoğu zaman tam tersi kilo vermeyi hedeflerken kilo alarak da bitirebiliriz. Çünkü diyet aç kalmak değildir. Aç kalarak zayıflanmaz, aksine kilo vermek uğruna aç kalmak, öğün atlamak, sanılanın aksine genelde kilo almamıza neden olur.
Fazla kilo alırsınız Yeterince beslenemeyen metabolizma, farklı bir durumla karşılaştığı için metabolik strese girip durumu yoksunluk sendromu olarak algılar ve enerji tasarrufuna karar verir. Böylece tüketilen her besini vücutta yağ şeklinde depolamaya başlar. Yani özetle boşuna aç kalmış ve kendinizi yıpratmış olursunuz. Verdiğiniz kiloyu koruyamayıp daha fazlasıyla geri alırsınız bu da başarısızlık duygusunun yer etmesine yol açar.