Ekmek, hepimizin masasında baş köşede yer alan bir besindir. Gelir düzeyi düştükçe tüketim miktarı daha çok artar ve günlük enerjimizin neredeyse yarısı ekmekten gelmektedir. Herkesin rahat ulaştığı bir besin olduğu için içeriği önemlidir. Dolayısıyla bunun yanında üretilen ortamın ve kişilerin sağlıklı olmaması direkt sağlığımızı tehdit eden unsurların başında gelir. Üretim aşamasında çalışan kişinin sarılık taşıyıcısı olması ya da ciğerlerinde tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar taşıması bizi doğrudan tehdit eder.
Tüketici olarak hijyeni sorgulayın Bu tür işyerlerine alınan kişilerden önce sağlık taraması istenmesi ve bunların kontrollerinin gereken süreçlerde rutin yapılması gerekir ki o fırından alınan ekmek sağlığımızı tehdit etmesin. Bunların yerine getirilip getirilmediğini gerekirse tüketici olarak sorgulayabilirsiniz. Yine bakkala gittiğinizde satıcının sigara içtikten sonra el yıkama alışkanlığı yoksa, sonrasında size ekmek verdiğini düşünün ya da o ekmeğe birçok kişinin elleyip almadığını, tezgâhta seçilmeyen bir ekmeğin size kaldığını. Ne kadar kirlenebilme ihtimali var sizce? Mesela işten çıktınız; çıkarken yıkadınız ama elinizi arabanızın koluna ya da toplu taşıma aracında birçok yere sürdünüz, gerisini sizler düşünün. Bunun dışında ekmek tüketimini artırmak için beyaz ekmeğe çok fazla saflaştırma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem aşamasında ekmek besin değerinden kaybetmekte ve ekmeğin zenginleştirilmesi konusu gündeme gelmektedir. Buğdayın besin değeri daha çok kabuk dış kısmında bulunmaktadır. Öğütülme ve kepeğin ayrıştırılması işlemi esnasında tükettiğimiz ekmekte B vitamini, folik asit, demir gibi maddelerin kaybı oluşmaktadır. Bu yolla da toplumda bunların eksikliğine bağlı sağlık sorunlarının baş göstermesi söz konusu olmaktadır. Bu nedenle beyaz ekmek tüketmekten sakının.
Poşette satılanları tercih edin Ekmek her kesimin sofrasına rahat giren bir ürün olduğu için toplumun sağlığının bozulmaması ve gelişimi için temiz ortamlarda el değmeden üretilmesi, poşetlerde satışa sunulması ve zenginleştirilmesi önemlidir. Kepek ekmeği, çavdar, vb ekmeklerin besin değerinde kayıplar oluşmaz. Bu ekmekler sadece diyet esnasında yenilmesi gereken ekmek türleri değildir. Sağlıklı beslenmek için genelde kepek, çavdar, vb ekmekleri veya tam tahıllı ekmekleri tercih edebilirsiniz. Bunların dışında artık cevizli, fındıklı, üzümlü birçok çeşitte ekmek üretilmektedir. Damak zevkinize göre seçimler yapabilirsiniz. Ama unutmamanız gereken, sağlığınızı korumak bilinçli tüketici olmaktan geçer.
Bahçelievler Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül YILMAZ