Vakıf paraları nereye gidiyor?
İlhan Mansız katıldığı yarışmadan kazandığı 150 bin YTL'yi Türk Böbrek Vakfı'na bağışlayacağını, hatta vergiden sonra 120 bin YTL kaldığı için motorunu satıp üstünü tamamlayacağını söylemiş. İlhan Mansız'a bu anlamlı davranışı için herkesin teşekkür etmesi gerekir. Sadece İlhan Mansız'a değil, sosyal sorumluluğunu bilen tüm hayırseverleredir bu teşekkür...
Evdeğilşatodaoturuyorlar Ancak bu vakıflara yapılan bağışlar konusunda bazı endişelerim var. Kaldı ki bu endişemi Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı Başkanı Gündüz Gedikoğlu ve Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın hakkındaki zimmet suçlamaları daha da perçinliyor. Hele de onların "ev" diye geçiştirdikleri "şatoları" görünce insan daha bir tedirgin oluyor. Hakikaten Türk Böbrek Vakfı, Kalp Vakfı, Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı gibi hem medyatik hem de Türkiye'nin en çok para toplayan vakıflarının bağışları acaba nereye gidiyor?
Kaçhastatedaviedildi? Hemen hemen her ay birkaç kez bu vakıflar için geceler, müzayedeler düzenleniyor ve zenginler buralara bağış yapıyor. Özellikle bu tür vakıfların maddi durumu iyi olmayan hastalara yardım eli uzatacağı düşünülürse, "Acaba kaç hasta parasız tedavi edildi" diye insan düşünmeden edemiyor. Türkiye'de 2.8 milyon kişi kalp hastası, 3235 bin arası böbrek hastası ve sadece bir derneğe kayıtlı 4 bin lösemi hastası çocuk var.
Cevapsızsorular... Bunlar işin detay kısmı... Aklıma takılan sorular ise şunlar? Acaba bunca yıldır böbrek hastalarını tedavi eden Böbrek Vakfı hastanesinde neden bir "taş kırma" makinesi yok da diş ünitesi var. Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı parası olmayan kaç çocuğu tedavi etti? Kalp Vakfı neden tüm ekonomik imkanlara sahip olduğu halde teşhisten öteye gidemiyor. Kısacası her yıl binlerce YTL bağış toplanan vakıflar ne iş yapıyor, kime ne hayrı dokunuyor?