Troit bezinin az çalışmasına hipotiroidi denilmektedir Hastalık hiçbir belirti vermeyebilir. Görülen bulgular ise organların işlevlerinin yavaşlamasına neden olur.
Sıklıkla otoimmun nedenlere (otoimmun hastalık, vücudun kendi dokularından birine bilinmeyen nedenlerle yabancılaşması ve bu yabancı dokuyu bağışıklık sistemiyle vücuttan uzaklaştırmaya yönelik girişimler yapması neticesinde oluşan hastalıktır. Bağışıklık sistemi vücudun aslında kendisine ait olan bu dokusunu tahrip ettikçe dokunun işlevleri aksamakta ve buna bağlı sorunlar görülmektedir) bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum tiroid bezinin tahribat görmesine ve işlevlerini daha az yapmasına neden olur. Guatr ile birlikte olması durumunda ise genellikle hashimoto tiroiditi adını alır.
ÖLÇÜM ÖNEMLİ... Hipotiroidi gelişme riski her yaşta var olmasına karşın, risk yaş ilerledikçe artar ve 60 yaşından sonra yüzde 2-4 oranında hipotiroidi görülür. Sık görülmesi, kolay tanı konması, tarama yönteminin ucuz olması nedeniyle; günümüzde hiçbir şikayet olmasa dahi 35 yaşından itibaren 5 yılda bir, 60 yaşından sonra 2 yılda bir hassas TSH kan ölçümüyle tarama yapılması önerilmektedir.
ADET DÜZENSİZSE... Üreme çağında olan kadınlarda en sık görülen belirtiler adet düzensizliği şeklindedir. Gecikmeli adet görme veya uzun süreli adet görememe direkt hipotiroidiye bağlı olabilir. Hipotiroidide hiçbir belirti görülmeyeceği gibi görülen belirti ve bulgular vücut metabolizmasının azalmasına bağlıdır ve hemen tüm organların işlevleri yavaşlamıştır. Bunun neticesinde kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük ve vücut ısısının düşmesi, zihinsel işlevlerin yavaşlaması (unutkanlık, uykuya eğilim, sakarlık, yavaş konuşma), kolay yorulma, nabzın yavaşlaması, kansızlık, su tutulumuna bağlı ödemler, su tutulumuna bağlı olarak bilek kanalından geçen sinirin sıkışmasına bağlı oluşan karpal tünel sendromu sık görülenler arasında yer alır. Muayene bulguları arasında yukarıdakilere ek olarak kalp büyümesi, reflekslerin yavaşlaması, kas güçsüzlüğü, depresyon bulunabilir. Laboratuvar bulguları arasında yukarıda sayılanlara ek olarak karaciğer enzimlerinde yükselme söz konusu olabilir.