Tiroit bezinin büyümesinin birçok farklı sebebi vardır. Ancak bunların en önemlisi iyot eksikliğidir. Çünkü iyot tiroit hormonunun yapılması için bulunması zorunlu bir maddedir.
Tiroit bezinin büyümesine guatr adı verilir. Tiroit bezinin büyümesi dışarıdan bakıldığında görülebilir ama çoğunlukla pek rahatsızlık vermez. Belirgin büyüdüğü nadir durumlarda ise yutma güçlüğü, nefes darlığı gibi bazı problemlere yol açabilir.
İLERİ YAŞTA GÖRÜLÜR Tiroit bezinin büyümesi daha çok bayanlarda ve ileri yaşlarda görülmektedir. Guatrda tiroit hormon düzeylerinin ille de normal olması gerekmez; normalden az, normal ya da yüksek olabilir. Bu hormon düzeylerine göre de şikayetler birbirinden farklı olabilmektedir. Hormon miktarı düşük olduğunda halsizlik, yorgunluk, deride kuruma ve kalınlaşma, kilo alma, adet düzensizliği görülebilmektedir. Hormon miktarı yüksek olduğunda ise çarpıntı, titreme, kilo kaybı ya da kilo alamama, saç dökülmesi, adet düzensizliği gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.
TANI İÇİN GEREKENLER Halk arasında, bezin büyümesi dışardan görünüyorsa 'dış guatr', bezin büyümesi görünmüyorsa 'iç guatr' adı verilmektedir. Ameliyattan sonra tekrarlarsa 'dişi guatr' olarak tanımlanmaktadır. Bu terimlerin tıbbi bir önemi bulunmamaktadır. Tanı için yapılması gerekenler ise kan tiroid hormon düzeylerine bakılması, kan antikor testleri, tiroid ultrasonografisi, tiroid sintigrafisi, gereğinde tiroid bezinden biyopsi alınmasıdır.