Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 29 Aralık 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Ameliyatla boy uzatılır!
Geleceği kararmasın
Sık sorulan sorular
Kalsiyum önemli
Neden kısa kalıyor?
Tedavide geri dönüş yok!

Ameliyatla boy uzatılır!

1.50 cm altında, yani 'cüce'lik düzeyinin altında olanların ya da hastalık sonucu kısa kalanların imdadına kemik (boy) uzatma ameliyatları yetişiyor 1.50 cm altında, yani 'cüce'lik düzeyinin altında olanların ya da hastalık sonucu kısa kalanların imdadına kemik (boy) uzatma ameliyatları yetişiyor.



Selvi gibi bir boya sahip olmayı kim istemez ki... Eminim ki, pek çok kişi hayatının bir döneminde bu düşünceyi aklından geçirmiştir. Ama maalesef uzun boylu olmak herkese nasip olmuyor. Son derece göreceli olan boy ölçüsü ülkeden ülkeye değişse de, cücelik durumunda veya kaynamayan kemiklerde çok özel bir yöntemle uzatma ameliyatları yapılıyor. 'İlizarov' adlı bu yöntemi başarıyla uygulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatma ameliyatlarının insanların çok fazla ilgisini çektiğini belirtiyor. Bu ilgi çeken konu hakkında Doç. Dr. Küçükkaya bakın daha neler söylüyor...

HERKESE YAPILIYOR MU?
"Kemik uzatma ameliyatları kısa boylu herkese uygulanmıyor. Bunun için öncelikle bir hastalık olması gerekiyor. Şunu çok açık ortaya koymak gerekir; boyu normal sınırlarda olan bir kişiye kozmetik amaçlı uzatma ameliyatı yapılmıyor. Boy uzatma ameliyatı en sık cüceliklerin yüzde 80'ini oluşturan ve 'Akondroplazi' denilen bir hastalık grubunda uygulanır. Doğumsal bir hastalık olan Akondroplazi genellikle çocukluk çağında teşhis ediliyor. Genetik sebepli bir hastalık. Önce dış görünüşten tanı konuluyor, ileri genetik inceleme ile kesinleştiriliyor. Akondroplazi'de kısalık orantısız oluyor. Yani, kollar ve bacaklar kısa fakat gövde yüksekliği daha az etkileniyor. Ayrıca kol ve bacağın üst kısımları daha kısa oluyor. Yüzde alın biraz çıkıntılı duruyor ve kamburluk olabiliyor. Bir de nispeten sık görülebilen "Psödokondroplazi" denen bir cücelik sebebi var; bunun Akondroplazi'den belirgin farkı yüz görünümünün normal olması.

3 SEANSLIK TEDAVİ SÜRECİ
Akondroplazi hastası çocuklar tedavi edilmezlerse boyları en fazla 100-130 cm'ye kadar uzayabiliyor. Bu yüzden 5-6 yaş civarında yapılacak bir uzatma planı ile çocuğun boyu erişkin çağa kadar 150 cm'ye kadar gelmesi amaçlanıyor. Bu planda, ilk seans 5-6 yaşlarında, okul başlama çağına yetişecek şekilde, daha sonraki seanslar ise 10-12 yaşında ve 14-16 yaşlarında yapılması uygun oluyor. Böylelikle bu çocuklar cüce olmak yerine toplumda kısa boylu biri olarak hayatlarını sürdürüyor. Akondroplazi gibi cüceliklerde kemikler boyuna uzamıyor, kalınlaşıyor. Bu çocuklarda kaslar ve diğer yapılar etkilenmediği için uzatma ameliyatlarından sonra kozmetik ve fonksiyonel olarak sonuç daha iyi oluyor. Bir çocuk Akondroplazi tanısı ile bize geldiğinde ilk önce problem listesi yapıyoruz. Eğer sadece boy kısalığı sorunu varsa, eğrilik gibi başka problemler yoksa sadece boy uzatma planı yapıyoruz. Birinci seans uzatma ameliyatı tedavisi 1-1.5 yıl sürüyor. Bu ilk seansta çocuğun boyu 9-10 santim uzuyor. Uzatma miktarı ailenin tedaviye uyumu ile de ilgili. Çünkü uygun egzersiz ve fizik tedavi de uygulamak gerekiyor. Rehabilitasyon çok önemli. Eklemler, kaslar izin verdiği ölçüde uzatmaya devam edebiliyoruz. Bunda da fizik tedavinin yardımına ihtiyacımız oluyor.

AMELİYAT NASIL YAPILIYOR?
Uygun biyolojik ve mekanik koşullarda, kemiğin kan dolaşımını koruyarak bir bölgeden kesilmesi sonrası kemik uçları kontrollü ve dereceli olarak birbirinden uzaklaştırıldığında arada yeni kemik oluşuyor. Bu olaya "İlizarov yöntemi" deniliyor. Bu tedavi ülkemizde 15-20 yıldır uygulanıyor. Ameliyat sonrası uzatma işlemine 5. gün başlanıyor. Günde 1-1.5 mm uzatma yapılıyor. Fakat uzatılan kemiğin tamamen iyileşmesi için; 1 cm için yaklaşık 1-2 ay geçmesi gerekiyor. Çocuklarda bu süre daha da kısa oluyor.

CİHAZ UZUN SÜRE TAKILI KALIYOR
Ameliyat sonrası cihazın hastada kalma süresi ise yaşına ve kemiğin iyileşme potansiyeline göre değişiyor. Yaş küçüldükçe daha fazla uzama imkanı oluyor. 18-20 yaşından sonra uyluk kemiğinde 5-7 cm'ye kadar uzatma yapılabiliyor. Boy uzatılmasında vücudun kas miktarı artmıyor. Sadece boy uzatılıyor. Kasların hacmi artmıyor. Sonuçta kısa kalın bir bacağı olan kişi, uzun ince bir bacağa kavuşuyor. Kemikte uzatma problemi yaşamıyoruz ama kasların, eklemlerin buna izin vermesi gerekiyor. Sonuçta belli bir miktar uzatma yapıp durmak lazım. Bu da kişinin fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişiyor.


Hülya Balcı

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
2008 tazeliği2008'de yeni bir ben olmak
İçiniz alev alev yanacak!Gün boyu taze ve diri bir cilt
Üçlemenin ilki LondraRüya gibi bir gece
Güle güle 2007 hoşgeldin 2008Sevginizin göstergesi
Bütün ünlülerin buluşma yeri!..2008'e şık ve iddialı başlayın
Armağanımız olsun!Evinizi yenileyip, yeni...
Rekora doğru koşuyorYılbaşı yemekleri
Etkinlik takvimi
GÜNCEL
İnsanlık İnsanlık nerede kaldı
İş bulmak için Denizli'den İstanbul'a göçtü, ev kirasını ödeyemeyince...
Godiva benim için Kaşıkçı...
Polis tek tek 'yakacak'
Bomba profesörüymüş
Şişli'de patlama: Can kaybı yok
Okkan suikastında bir tahliye
Uyar'ın isteğine savcılık...
SPOR
Bize Bize gel Semih
Polat'ın tecrübeli yıldıza, "Sözleşmeni uzatma... Bize gel, yeni...
Isaksson seferi
Aurelio'yu alacağız
Holosko Beşiktaş'ta
Sezonu kapattı
Beyaz Pele büyüledi
Serdar 2'nci hafta hazır!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 9°C 3°C 
ANKARA Sisli 2°C -6°C 
İZMİR Az Bulutlu 11°C 3°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 18°C 9°C 
ADANA Az Bulutlu 14°C 4°C 
EKONOMİ
IMKB E: 55.698,420 D:% 0,84
DOLAR S: 1,167 D:% -0,72
EURO S: 1,715 D:% 0,15
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu
Shuanda Bildiriyor Blogomania Hepoku