Kadın hastalıklarının tanı ve tedavisinde uygulanan endoskopik cerrahi, en iyi yöntemler arasında yer alıyor. Böylece hastanın kısırlık ve adet sancılarının sebebi de belirleniyor.
***
Erken teşhis önemli
Kadın hastalıklarının tanı ve tedavisinde uygulanan endoskopik cerrahi, en iyi yöntemler arasında yer alıyor. Böylece hastanın kısırlık ve adet sancılarının sebebi de belirleniyor.
Endoskopik cerrahi (kapalı cerrahi), laparoskopi ve histeroskopi olmak üzere 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. Laparoskopik cerrahide, karın cildine ortalama 0.5 cm'lik 3 adet kesi yapılarak, karın içinin kamera yardımı ile görüntülenmesi ve bu küçük kesilerden girilerek kadın hastalıklarını ilgilendirecek operasyonların neredeyse tamamı yapılabilmektedir. Histeroskopik cerrahi ise rahim boşluğunun kamera yardımıyla incelenmesi ve böylece tanı ve tedavinin birlikte uygulanmasıdır.
DAHA AZ AĞRI DUYULUYOR Medicana Hastanesi Tüp Bebek ve Endoskopik Cerrahi Ünitesi Sorumlusu Op. Dr. Ömer Faruk Vanlıoğlu, laparoskopik cerrahi (kapalı yöntem cerrahi) ile ilgili şu bilgileri verdi: "Bu yöntemle; hastanın operasyon sonrası ağrı yakınması azalmakta, taburcu olma süresi kısalmakta, günlük aktivitesine daha çabuk dönebilmekte, kesi yerinde yara açılma ve operasyon sonrası fıtıklaşma izlenmemekte ve estetik olarak açık cerrahideki yara izi görülmemektedir. Operasyonun oluşturacağı riskler kapalı cerrahide açık cerrahiye oranla daha düşüktür. Laparoskopik cerrahi yöntemi ile kadın hastalıklarını ilgilendiren operasyonların neredeyse tamamı yapılabilmektedir. Laparoskopinin temel ilkesi; hastanın operasyon süresinin kısalması, daha az ağrı duyması ve daha çabuk eve ve işe dönebilmesidir.
AYNI GÜN TABURCU EDİLİYOR Laparoskopi ile yapılabilen operasyonlar olan yumurtalık kist operasyonları, rahim ve rahim dışı yerleşen miyom operasyonları, rahim kanalını ilgilendiren operasyonlar, rahim alınması operasyonları, idrar kaçırma operasyonları, rahim sarkması operasyonları, rahim alınmasından sonraki vagen sarkma operasyonları, idrar torbası sarkma operasyonları, rahim kanseri, özellikle endometrial kanser operasyonları; yaklaşık 0.5 cm'lik 3 küçük kesiden girilerek yapılabilmekte, hasta aynı gün veya ertesi gün hastaneden taburcu olmakta ve aynı hafta içerisinde günlük aktivitesine dönebilmektedir. Yukarıda sayılan operasyonlar açık yöntem ile yapıldığında, hastanın hastanede kalış süresi uzamakta, günlük aktivitesine dönme süresi daha uzun sürmektedir. Laparoskopik cerrahinin açık klasik cerrahiye en önemli avantajları bunlardır."