* Midenizde sürekli ağrı, yanma ve ekşime varsa...
* Yemeklerden sonra hazımsızlık çekiyorsanız...
Bu yazı dizisini okuyun, reflüden kurtulun...
***
Midedeki düşman reflü
Yemekten sonra midede oluşan yanma, ekşi bir tat ya da acı su reflü belirtisidir. Bu hastalığa karşı acilen önlem almalısınız.
Teknoloji her anlamda etrafımızı sardı. Neye elimizi atarsak, neyi merak edersek, doğru ya da yanlış bir sürü bilgi her yerde var. İşte tehlike de buradan sonra başlıyor. Son yıllarda reflü daha bir hoşumuza gider oldu ya da daha bir merak sardık. Doktor ve hasta artık daha çok reflü demeye başladı. Reflü hayatımıza daha çok girdi, daha fazla reflü hastası ile karşılaşır hale geldik. Çünkü daha bilgili olduk, bilgili oldukça daha fazla tanır olduk. Tanıdıkça daha yakınlaştık. Lütfen korku, panik, endişe, kaygı sıfatlarıyla yaşamayalım, bizi bu şekilde yaşatmalarına izin vermeyelim.
DOKTORA ZAMANINDA GİDİLMELİ Sağlık konusunda başımıza bir şeyler gelmeden, yumurta kapıya dayanmadan adımlar atalım. Hatta kendi başımıza doktorluk yapmayıp doktora gitme zamanlamasını ertelemeyelim.
ANLAMAK İÇİN... Reflü tanımı öncesi sindirim sisteminin özellikle üst kısmının işleyişinden biraz bahsetmek bu hastalığı daha doğru anlamamıza yardımcı olacaktır. Gıda alımını takiben bazı enzimler ağızdan salgılanır, salya ile karışır ve çiğnenir. Yutmanın ardından, yemek borusu kasılmaları ile gıda mideye doğru itilir. Yemek borusunun bitiminde kas ve sinirden zengin aşağı özefagus (yemek borusu) sfinkleri ( AÖS ) bulunur. Gevşeyerek gıdanın geçmesine izin verir ve sonrasında istirahat basıncına dönerek mide içeriğinin ve asidin geri kaçmasını önler. Mide asidi ile gıda parçalanır ve mide kasılmaları ile bağırsaklara parçalar halinde gönderilir. Açlık halinde de aralıklı olarak AÖS gevşer ve bir miktar asit yukarı kaçabilir. Yer çekimi etkisi ve yemek borusundaki bazı salgılar ile savunma sağlanır.