Her anne evladının sağlıklı olmasını ister... Yapmanız gereken doğru besinlerle, planlı ve zorlamadan çocuğun büyümesini sağlamak.
Anneler cocuğuna daha fazla yemek yedirmek için sürekli çaba gösterir. Durum tam tersi ise de yani çocuk fazla iştahlıysa, hiçbir sorun olmadığını düşünerek mutlu olur. Ancak çocuklar büyüdükçe, fazla yemek yeme eğiliminden kaynaklanan birçok sorun ortaya çıkabilir.
ERGENLİKTE ARTIŞ GÖSTERİYOR Öncelikle, fazla iştaha bağlı kilo sorununu takiben küçük yaşlarda tansiyon ve şeker gibi hastalıklar görülebiliyor. Bu sebeplerden dolayı anne-babaların çocuklarının beslenme düzenlerine, hangi yiyecekleri fazla tükettiklerine, kilosunda bir değişim olup olmadığına dikkat etmeleri çok önemlidir. Yapılan toplumsal çalışmalar, ailelerin büyük bölümünün çocuklarına ihtiyaçları olduğunu düşünerek temel öğünler dışında ek besinler verdikleri ve bu besinlerin abur-cubur alışkanlığı oluşmasına yol açtığını gösteriyor. Bu tip yiyecekler kilo alımını artırmanın yanında, iştahı da aşarak kısır döngüye yol açmaktadır. Çocuklarda şişmanlık, en çok 5-6 yaş arası ve ergenlikte artış göstermektedir. Bu dönemde artan yağ kitlesi, yağ hücrelerinin bölünmesiyle gerçekleştiğinden yetişkinlik dönemindeki obezitenin de temelini oluşturmaktadır. Oysa yetişkinlikte yağ hücreleri, bölünerek değil büyüyüp küçülerek etkinlik gösterir.
BESİN DEĞERİ DÜŞÜK OLMAMALI Aileler, çocuklarının günlük besin ihtiyaçlarını bilmediklerinden ve beslenmeyi karın doyurma olarak düşündüklerinden, çocuğu genellikle tek tip besinlerle beslemekte veya besin değeri düşük olanları vererek ihtiyacını karşılayamamasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda çocuğun büyüme ve gelişmesi yavaşlamakta ve durmaktadır, hatta kazandığı ağırlığı bile kaybedebilmektedir. Bu yaşlardaki yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, fiziksel gelişimin yanı sıra zeka gelişimi ve öğrenme yeteneklerinin de olumsuz yönde etkilendiği görülmektedir.