Yatırım altyapısı, yerel yönetimlerin sunduğu imkanlar ve düşük işçilik maliyetleri, Erzurum ve Erzincan gibi illere yatırım yapana da bölgeye de kazandırıyor. Bu konuda öncü ise Turkcell.
İşsizlik Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri. Bunun en önemli çaresi de yatırım. Fakat yatırım yapmak isteyenlerin karşısına istihdam üzerindeki aşırı maliyetler çıkıyor. Şirketler bunu özellikle doğuya yönelerek çözüyor. Önceki gün Erzurum'da Turkcell'in kurduğu Global Bilgi'nin yeni yatırımının açılışını izlerken, bölgedeki değişimi de görme fırsatımız oldu.
KAÇMAZ FIRSAT Yeterli altyapısı, yerel yönetimlerin sunduğu imkanlar ve düşük işçilik maliyetlerinin olduğu bu bölgede yatırım yapan şirket sayısı artıyor. Sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan Turkcell, istihdam ve katma değer meydana getirme konusunda da dikkat çekici bir uygulamayı 2 yıldır bölgede sürdürerek öncü oluyor. Elektronik ortamda verilen müşteri hizmetleri, İstanbul'da değil Erzurum'da, Erzincan'da kuruluyor. Aslında siz 444'le başlayan müşteri hizmetlerini aradığınızda Türkiye'nin neresinde olursanız olun tek bir merkezle konuşuyorsunuz. Bu merkezin nerede olduğu hizmet açısından çok önemli değil. Ama istihdam, bölge kalkınması ve sosyal sorumluluk açısından önemli. Bu hizmet Avrupa ve Amerika'da da yapılıyor. Örneğin ABD'de pizza sipariş eden bir Amerikalı, aslında Hindistan'dan bir Hintli gençle konuştuğunu fark etmiyor bile. Turkcell bu merkezlerden birini 2006'da Erzurum'a kurarak son 15 yılda bu ile yapılan yatırımların en büyüğünü gerçekleştirdi ve hem bölgeye hem kendisine hem de ülke ekonomisine katma değer meydana getirdi. Global Bilgi Genel Müdürü Bahadır Pekkan da bu durumu şu sözlerle anlatıyor: "Gelişmekte olan bir bölgede genç nüfusa istihdam yaratmayı, yeni şirketleri burada yatırıma teşvik etmeyi hedefledik. Özetle, batıda olan her şeyin doğuda da olması gerektiğini herkese gösterdik."
REFERANS OLDULAR Turkcell'in başlattığı bu yatırım aslında diğer şirketler için de bir referans oldu. Birçok özel ve kamu bankası çağrı merkezlerini bölgeye taşımaya başladı. Şirketler böylece yatırım maliyetini düşürürken, bölge halkı da işe, aşa kavuşuyor. Yani herkes kazanıyor.