Tarihsel olarak en yaygın etiyolojik faktörler, inflamasyon ve infeksiyon gibi görünmektedir. Popülasyonun çoğunda ve toplumda olguların yüzde 39'unda hematospermiden bu durumlar sorumludur. İnflamasyon travmatik, kimyasal veya infeksiyona neden olan ajanlara bağlı olabilir. Travmatik nedenler arasında prostatta ve seminal vezikülde kalkül yer almaktadır. İnfeksiyöz nedenler arasında virüs, bakteri, mikobakteri ve parazit infeksiyonları bulunmaktadır. Bambeger ve arkadaşları tarafından yapılan çalışma, mevcut laboratuvar teknikleri ile hematospermi olgularının yüzde 75'inde patojenin belirlenebildiğini göstermiştir. Hemetaosperminin diğer nedenleri arasında, duktus obstrüksiyonu ve kistler, tümörler, damar anormallikleri, sistemik faktörler ve iyatrojenik nedenler travma sayılabilir.
Tedavi yöntemleri... Meninin kanlı olması durumu, altta yatan patolojik duruma göre tedavi edilir. Çoğu olguda, kanama hafif ve sınırlıdır, izleyip bekleyerek tedavi edilebilir. Nedeni infeksiyon ise kültürde belirlenen organizmanın duyarlılığına göre uygun antiviral, antibiyotik ya da antiparazitik ajan kullanılmalıdır. Genellikle Klamidya ya da Bakteroides enfeksiyonlarında olduğu gibi kültür negatif olduğu halde infeksiyondan şüpheleniliyorsa, ampirik tedavi uygulanabilir. Elde edilen veriler uygun antimikrobiyal tedavi ile hematosperminin tüm olgularda çözülebileceğini düşündürmektedir. Seminal veziküller, prostat, ejakülatuvar duktus veya embriyolojik kalıntı kistik lezyonları, ultrason/BT kılavuzluğunda aspirasyon ile tedavi edilebilir. Seminal veziküler kistlerinin endoürolojik ya da laporoskopik olarak çıkarılmasının yanı sıra, kistlerin ya da duktal obstrüksiyonun transüretal kist tavanı rezeksiyonu yapılabilir. Prostat varikoziteleri, polipler, ektopik, prostat dokuları ve ejakülatuvar duktus obstrüksiyonu transüretal rezeksiyon, fulgurasyon dilatasyon ya da insizyon ile tedavi edilebilir.
'Sakinleştirme' fayda sağlıyor Yakın zamanda elde edilen amprik/anekdotal kanıtlar antifibrinolitik ilaçlar, özellikle finasteridin belirli hematospermi olgularının tedavisinde kullanılabilir gibi görünmektedir. Hematospermi çoğu erkek için benign fakat korkutucu bir belirtidir. Kapsamlı bir ayırıcı tanı listesi olsa da, çoğunlukla, iyatrojenik, inflamatuvar ve infektif patolojiler sonucunda gelişmektedir. Çoğu hasta, minimal tetkikler ve sakinleştirme yöntemiyle tedavi edilebilir.