Diş ve diş eti sağlığının en önemli koşulu, çocuk yaşlardan itibaren diş hekimi kontrolünde olmaktır.
Doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar geçen dönemde (0-13) çocukların ağız ve diş sağlığını inceleyen bilim dalına pedodonti denilmektedir. Pedodontinin kapsamında ise çocuklarda diş sürmesi bozuklukları, takibi ve önlenmesi vardır. Çocukları çürüklerden koruyucu işlemlerin uygulanması çok önemlidir. Süt ve sürekli dişlerin çürüklerinin önlenmesi gerekir. Erken diş kayıpları oluşmasıyla ortaya çıkacak olumsuzluklar, yardımcı apereylerle önlenmelidir. Diş dizisi düzgün bir şekilde korunmalı ve fonksiyonelliği sağlanmalıdır.
HİJYEN EĞİTİMİ VERİN Medicana Diş'ten Doktor Sinem Gümgüm, süt dişlerinin normale oranla daha fazla organik madde içerdiği için çürümeye daha yatkın olduğunu, aynı zamanda hızlı ve kolay çürüyebileceğini belirtiyor. Bu nedenle çocukların diş bakım ve sağlığına ilk dişleri çıktığı andan itibaren dikkat etmek büyük önem taşıyor. Bebeklik döneminde çıkan süt dişlerinin günde 2 defa, sabah ve akşam olmak üzere temizlenmesi gerekir. Doktorlar çocuklara ilk önce hijyen eğitiminin verilmesinin çok önemli olduğunun altını çiziyor.
ASİTLİ İÇECEKLERE DİKKAT Ayrıca şekerli ve nişastalı yiyeceklerin ara öğünlerde değil ana öğünlerde tüketilmesi gerekir. Asitli içecekler ise bakteriler için enerji kaynağıdır. Süt dişlerini erken kaybeden çocuklarda ise çarpıklıklar oluşabilir. Bunun sonucunda da çiğneme zorlaşır, alttan gelecek dişin yeri kapanabilir. Dişin yerinden çıkması durumunda ise diş bulunduktan sonra süt ya da serum fizyolojik gibi bir sıvı içinde veya hastanın kendi dilinin altında, dişin köküne dokunulmadan en kısa zamanda diş hekimine gidilmesi gerekir. Bu tür travmaya uğramış dişler kısa zamanda doktora ulaşırsa başarılı bir şekilde yuvalarına yerleştirilir ve fonksiyon görmeleri sağlanabilir.