Memede bir kitleye ratlanınca, ihmal etmeden bunun kanser mi yoksa başka bir hastalık mı olduğu araştırılmalıdır....
Erken teşhis için her kadının ayın belirli bir günü kendisini muayene etmesi gerekir. Her ay düzenli olarak kendisini muayene eden bir kadın, memesinde ortaya çıkan herhangi bir kitleyi çok daha erken fark eder. Kadınlara kendilerini muayene etmesini öğreten çeşitli kitap ve broşürler vardır. Fakat bu çoğunlukla yetersiz kalmaktadır. Meme muayenesini öğreten silikon meme kiti ve video filmleri bulunmaktadır. Türkiye Meme Vakfı'nda meme muayenesi eğitimi, bu araçlar ile seminerler şeklinde verilmektedir.
Ne zaman çektirilir? Mamografi çekilirken meme 2 tabaka arasında birkaç saniye hafifçe sıkıştırılır. Bu nedenle memenin en az hassas olduğu zamanda mamografi çekilmesi, özellikle memeleri hassas kadınlara önerilmektedir. Adet bitimini takip eden hafta, memelerin hassasiyetinin en az olduğu zamandır. Ayrıca adet bitimini takip eden hafta, hormonal nedenlerle memelerin şişliği en alt düzeydedir ve bu sırada daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Kısaca mamografi çekiminin adetin bitimini takip eden haftada yapılması önerilmektedir.
Nelere önem verilmeli? Mamografi çekilirken belden yukarısı çıplak olmalıdır. Bu nedenle çekime giderken 2 parça elbise giyilmesi önerilir. Bu sayede, çekim sırasında belden üstü kolaylıkla çıkartılabilir. Filmi etkileyebileceğinden, koltuk altlarına deodorant, talk pudrası, losyon gibi şeyler sürülmemelidir.
Kitle bir belirti midir? Memede bir kitle tespit edilince bunun kanser mi yoksa başka bir hastalık mı olduğu araştırılmalıdır. Memedeki her kitle kanser değildir. Memede bir kitle saptandığında, hekime başvurarak ileri tetkiklerin yapılması gereklidir.
Tanı nasıl konulur? Bazı meme kanserlerini mamografi ile görmek mümkün olmaz. Bazen de görülse bile mamografiyi okuyan hekim fark etmeyebilir. Bu nedenle mamografiyi değerlendiren uzmanın tecrübe ve bilgisi çok önemlidir. Buna ek olarak mamografiyi çeken teknisyenin bilgi ve tecrübesi de filmin iyi çekilmesinde etkilidir. Bütün bu personel ve teknolojik şartlar yerine getirilse bile mamografi ile kanserin atlanma olasılığı yüzde 20'dir. Buna rağmen, mamografi hâlâ bilinen en iyi toplu tarama tekniği olma özelliğini korumaktadır.