3 yılda sakat sayımız 'rapor' ile yüzde 28 azalmış
Yasaların yetersizliğinden ve bürokrasinin azizliğinden canı yananlardan gelen şikayetlerden anlaşılıyor ki, tehlike çanları çalıyor. Hem de çok fena! Uygulamalardan bunalan engelliler ölümü tercih ediyor. Adana'nın Yüreğir ilçesinde oturan engelli bir gencimiz, kendisini yakarak hayatına son verdi. Bu trajik olay yürek burkuyor. Onun için fazla söze gerek yok. Şimdi söz okurlarımızda. Belki çalan çanları birileri duyar ve bir engelli vatandaşımızı daha kaybetmeden imdada koşar.
* Soru: "Özürlü bir çocuğum var. Sık rahatsızlandığı için hastaneye gidip geliyorum. Ancak aracımı park edecek yer bulamıyorum. Bulsam da çekilmiş oluyor. Engelli çocuk sahibi olanların park ihtiyacı için bir yasal düzenleme mevcut mu?"
* Cevap: 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında çıkartılan Otopark Yönetmeli'ğinin 4'üncü maddesinin I fıkrasındaki hükme göre; umuma açık bina ve bölge otoparkları ile genel otoparkların giriş-çıkış ve asansörlerine en yakın yerlerinde birden az olmamak şartıyla, her 20 park yerinden birinin özürlü işareti konularak özürlüler için ayrılması zorunludur. Ayrıca İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre aracınızın özürlüye ait olduğunu belirten işaret varsa zorunlu ihtiyacınız için 15 dakikalık park yapabilirsiniz.
* Soru: "Babam 2001 yılında yüzde 48 raporla emekli oldu. Eline geçen maaş çok düşük. 2022 sayılı yasaya göre ayrıca maaş alabilir mi? Annemin de gözlerinde arıza var. Özürlü raporu alabilir mi? Raporu aldığımız takdirde, anneme de maaş bağlanır mı?" Doğan Topçu-Tekirdağ
* Cevap: Sayın Topçu, sizin gibi aldığı özürlü maaşıyla kıt kanaat geçinmeye çalıyan o kadar insan var ki hepsinin durumları içler acısı. Babanız SSK'dan emekli olduğu için, 2022 sayılı yasaya göre özürlü maaşı alamaz. Annenizin de evli olduğu için, dolayısıyla bakıma muhtaç ve kimsesiz olmadığından söz konusu yasa kapsamında özürlü maaşı alması imkansız.
* Soru: "Benim yaşım 34 ve 1991'den 2003 yılına kadar Bağ- Kur'luyum. 2005 yılında 220 gün SSK'ya tabi sigortalı oldum. 2006'da tekrar 180 gün Bağ-Kur'a geçtim. Rahatsızlığım sonrası yüzde 86 oranında engelim oldu. Malulen emekli olmak için kurumdan yeterli cevap alamadım. Ne yapmam gerekiyor? Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler." A. Şahin Taylan-Kars
* Cevap: Sakatlığınız Bağ-Kur'lu olmanızdan önce olmuş. Bu durumda maalesef malulen emekli olamazsınız. Eğer mali açıdan zordaysanız ve bakmakla yükümlü herhangi bir kimsenizin bulunmadığını belgeleyebilirseniz, 2022 sayılı yasa kapsamında özürlü aylığı alabilmeniz mümkün.