İcra dairelerinin beklentileri Her icra dairesinde 1 yılda ortalama 30 bin takip başlatılmakta ve bu dosyalara bir de önceki yıllardan devreden dosyalar eklendiğinde durumun vahameti kendiliğinden ortaya çıkmaktadır
Onlar toplumun en aksayan yerinin merkezindedirler. Kim alacağını alamamış ise, kim kiracısını çıkartamamış ise, kim başkası tarafından işgal edilen yerini geri almak isterse, hangi ana çocuğuna kavuşmak isterse, velhasıl kimin gücü-kudreti yetmemiş ise o kişinin gücü-kudreti olan insanlar... Hani mesai denilir ya işte onun olmadığı yerdir icra daireleri. Hani "Bugün kapalıyız" derler ya, işte onun denilmediği yerlerdir icra daireleri. Rakamlar çok açık Üzerlerine düşeni her zaman, her an yaparlar. Gerçekte onları daha yakından tanıdığınızda, işleri hakkında fikir sahibi olduğunuzda, çalışma şartlarını öğrendiğinizde böylesi bir durumda kendinizin asla yapamayacağınızı sandığınız görevleri yerine getiren insanlardır. Her biri ayrı dünya, her bir olayları ayrı bir hikayedir. Büyükşehirlerde her icra dairesinde 1 yılda ortalama 30 bin takip başlatılmakta ve bu dosyalara bir de önceki yıllardan devreden dosyalar eklendiğinde durumun vahameti kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu dosyalarla en fazla 5-6 memur uğraşmaktadır. Bu orantısızlık her şeyi başlı başına açıklıyor zaten. Aslında icra dairelerinde açılan takipler toplumumuzun genel maddi durumu hakkında da fikir veriyor bizlere.
'Çok sık nöbet tutuyoruz' Çalışanlar, personel yetersizliği sebebiyle sık sık nöbet gelmesinden yakınıyor. Ayrıca, nöbetler esnasında; nöbet tutulan yerde ısınma, yemek, ulaşım gibi konularda personel tamamen kendi başına bırakılmakta kendi çabaları ile nöbetlere iştirak etmektedir. Nöbet tutulan bazı adliyelerde personel sayısının düşük oluşu nedeni ile nöbetler daha sıklıkla personel üzerine sorumluluk getirmektedir. Birçok adliyede nöbet; ceza mahkemesi katibi, mübaşiri ve hizmetlileri tarafından tutulmaktadır. Taşra adliyelerinde iş yoğunluğu ve personel sayısı bu hususta bir sorun yaratmamakla birlikte. büyükşehirlerde bulunan ilçe adliyelerinde yoğun iş yükü nedeni ile nöbet tutan personeli uzun saatler boyunca nöbet tutmak ve kapasitesini aşacak boyutlarda iş yükü ile karşı karşıya bırakmaktadır.