Sınır ötesi harekat gerekli mi?
Sınır ötesi harekat hâlâ kesinlik kazanmadı. BaşbakanErdoğan, zamanlamanın önemine dikkat çekerek "Bizelisilahlıkovboylardeğiliz" diyor. CHP, hükümeti "afhazırlığı" yapmak ve operasyonu "uyutmak"la suçluyor. MHPlideriBahçeli, operasyonun bir an önce başlamasını istiyor. Tartışmaların ortasında 2 soru var: - Operasyon faydalı olur mu? - Bugüne kadar 23 kez yapıldığı halde terörü bitirmediği öne sürülen sınır ötesi operasyonlara bir yenisini eklemek neyi değiştirir?
***
Bu 2 soruyu doğru yanıtlayabilmek için daha önce yapılan operasyonların işe yarayıp yaramadığına bakmak gerekiyor. Genelkurmay'da operasyonlara ilişkin detaylı bilgiler mevcut. İşte o veriler: PKK 1984'te kuruldu. Başlangıçta 300 terörist vardı. 1989-1991 aralığında terörist sayısı 4 bin 845'e yükseldi. Çünkü 1989'daki Halepçe katliamından sonra Kuzey Irak'tan Türkiye'ye büyük bir göç oldu. 1992'de terörist sayısı 8 bin 750 ile zirve yaptı. İlk büyük sınır ötesi operasyon o yıl gerçekleştirildi. Toplam 2 bin 510 terörist ölü, yaralı ya da teslim alınmak suretiyle elimine edildi.
***
1996 yılında terörist sayısı 5 bin 900'dü. "Çekiç Harekatı" adı verilen sınır ötesi operasyondan sonra terör örgütü büyük darbe yedi. Bin 900 terörist yaralı, sağ veya ölü olarak ele geçirildi. Terörist sayısı 4 bine indi.
***
Gelelim bugüne... Kuzey Irak'ta 3 bin 500, Türkiye'de bin 500 terörist bulunduğu tahmin ediliyor. TBMM 17 Ekim 2007 tarihinde "oybirliği"ne yakın bir sayı ile sınır ötesi operasyon konusunda hükümete yetki verdi. Genelkurmay, terör örgütünün gücünü kırmak için operasyonu hem "gerekli" hem de "yararlı" görüyor. Daha önceki operasyonlarda sağlanan başarıya bu yüzden dikkat çekiliyor.
***
Peki operasyon yapılacak mı? Amerikalı komutanların Türkiye ziyaretinden hemen sonra Başbakan ile Genelkurmay Başkanı'nın görüşmesi çok önemli. Türkiye bu kez sadece askeri operasyonla yetinmek istemiyor. Dağdakilere silah bıraktıracak politik açılımlar da gündeme gelecek. Ama öyle anlaşılıyor ki, siyasi açılımdan önce terör örgütünün umudu "balyoz" operasyonu ile bir kez daha kırılacak. Silahla hiçbir yere varamayacaklarını anlasınlar diye...