Egzersiz yapmak, kan şekeri düzenini sağlar ve kalp-damar hastalıklarının gelişimini önler. Sonuç olarak diyabetle birlikte sağlıklı bir hayat sürülür.
Doğru beslenme ve düzenli ilaç kullanımı ile birlikte sürekli olarak ve uygun egzersiz yapılması, diyabet hastalarını birçok sorundan korur. Ancak başka bir hastalık varsa egzersiz yapmak tehlikeli bile olabilir. Gerekli tetkiklerden sonra doktor hangi egzersizin ne sıklıkta ve ne kadar yapılması gerektiğini belirleyecektir. Retinopati, nefropati, diabetik ayak gibi problemi olan diyabetiklere, egzersiz önerilmez.
YÜRÜYÜŞE ÇIKMAK EN İYİSİ... Egzersiz yapmak, kan şekerinin düzenlenmesinde önemli ölçüde rol oynar. Egzersiz sırasında kandaki şeker kullanılır ve kan şekeri düşer. Egzersiz kalp ve damar hastalıklarının gelişimini engeller ya da geciktirir. Hastanın kilo vermesine yardımcı olur, fiziksel zindelik sağlar. Diyabetli kişiler için en iyi egzersiz yöntemi, haftada en az birkaç kez yürüyüş yapmaktır. Belirli bölge yerine tüm vücudu çalıştıran egzersizler tercih edilmelidir. Bunların arasında bisiklete binmek, koşmak, yüzmek gibi sporlar daha uygundur. Kısa süre egzersiz (1-5 dakika) programlarında kaslar glukozu kullanamazlar. Egzersiz programı 5 dakika ile başlamalı ve süresi giderek artırılmalıdır. 20-30 ile dakika başlanmalı 60 dakikaya çıkartılmalıdır. Egzersiz programı; 5 dakika ısınma, 5-10 dakika gerdirme, 20-30 dakika fiziksel aktivite ve 5 dakika soğuma olarak yapılmalıdır. ÖNEM VERİLMESİ GEREKENLER Hasta, egzersiz yaparken bazı rahatsızlıklar oluşursa bunu mutlaka dikkate almalıdır. Eğer aşırı yorgunluk, ağrı, nefes darlığı, hipoglisemide aşırı terleme, halsizlik, baş dönmesi, zihin bulanıklığı, el ve ayaklarda titreme, uykuya eğilme, ağız kenarında iğne batma hissi, çarpıntı, kalp atışında hızlanma hissedilirse, egzersiz hemen bırakılmalı ve 2-3 tane kesme şeker yenilmelidir. Daha sonra ise bu durum doktora bildirilmeli ve onun önerdiği şekilde egzersiz yapmaya devam edilmelidir...