Erkeklerde sertleşme sorunu, cinsel yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu hastalığın nedenleriyle ilgili olarak Feldman ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği çalışmada, çeşitli risk faktörleri sıralanmıştır: Yaşlanma, kronik hastalıklar, diyabet, periferik damarsal hastalıklar, kalp hastalıkları, hiperlipidemi, hipertansiyon, sigara.
Türkler'de sık görülüyor Türk Erektil Disfonksiyon Prevalans Çalışma Grubu'nun yaptığı çalışmalarda, erektil disfonksiyon prevelansı yüzde 69.2 olarak bulundu. Danimarka'da bu oran yüzde 40, Fransa'da yüzde 42, Brezilya'da yüzde 53.9'dur. Yani, ülkemizde bu soruna sık rastlanmaktadır. Bölgesel prevalans ise Orta Anadolu'da yüzde 82.6, Güney Anadolu'da yüzde 40.9'dur. Türkiye'nin batısında yaşayan erkeklerle güneyde yaşayanlar karşılaştırıldığında, güneydekilerin daha düşük prevalansa, Doğu Türkiye'de yaşayanların artmış prevalansa sahip olduğu, İç Anadolu ve kuzeyde yaşayanların ise birbirine yakın ED prevalansının bulunduğu belirlenmiştir. Hastalığın tedavisi 3 basamakta ele alınır. 1. basamakta ilaçlar, apomorfin, vakum cihazları, psikoseksüel tedavi uygulanır. 2. basamakta penis içi enjeksiyon, ilaçlar, penis içindeki idrar yollarına ilaç koymak yöntemlerine başvurulur. 3. basamak ise cerrahi tedavileri içerir (mutluluk çubuğu, damar ameliyatları, penis kanlanmasının yeniden sağlanması, toplardamar kaçağının engellenmesi, eyronie hastalığı cerrahisi).
Önlem almak mümkün... Bu hastalığı önlemek için şunlara dikkat etmek gerekir: Sigarayı bırakın. Günlük egzersiz yapın, ideal kilonuzu koruyun. Sertleşme bozukluğu yapabilen ilaçlar kullanıyorsanız, doktorunuzla bu ilaçların değiştirilmesi konusunda konuşun. Aşırı alkol kullanımından kaçının. Yasa dışı madde kullanıyorsanız bu bağımlılıktan kurtulun. Böbrek yetmezliği, şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza başvurup bu hastalığınızı kontrol altına alın.