Şeker hastalığı nedir, tanısı ne şekilde konulur ve bu rahatsızlıkla nasıl yaşamak gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını yazı dizimizde bulacaksınız...
***
Şekeriniz mi var?
Şeker hastalığı nedir, tanısı ne şekilde konulur ve bu rahatsızlıkla nasıl yaşamak gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını yazı dizimizde bulacaksınız....
Şeker hastalığı, pankreasın insülin hormonunu yeterli miktarda üretememesi veya hiç üretememesi ile ortaya çıkan metabolik bir bozukluktur. Aşırı kilo alma (şişmanlık, obezite) ve buna bağlı insülin yetersizliği ise bu hastalığın bir başka nedenidir. İnsanların beslenme yolu ile aldıkları karbonhidratlar (şekerler), sindirim yolu ile kana karıştıktan sonra insülin hormonu sayesinde dokulara ve hücrelerin içlerine taşınırlar ve enerji üretimi için hücre organelleri tarafından kullanılırlar. Enerji ihtiyacı azaldığında (hareketsiz yaşam) alınan karbonhidratlar ve yağlar yakılıp enerjiye dönüştürülmedikleri için vücutta depolanmaya başlarlar ve şişmanlarız.
GLUKOZ YÜKLEME TESTİ Bir kişinin şeker hastası olup olmadığının belirlenmesi için yapılabilecek en anlamlı test "glukoz yükleme testi"dir. OGTT diye kısaca adlandırılan bu testte, hastaya belirli bir miktarda suda çözünmüş glukoz içirilmekte ve belirli sürelerde kan alınarak glukoz testi yapılmaktadır. Şekerli su içirildikten 2 saat sonra yapılan kan testinde glukozun 140-199 mg/dl bulunması gizli şeker, 200 mg/dl'den daha büyük bulunması ise şeker hastalığı (diabetes mellitus) tanısı koymak için yeterli olmaktadır.
KONTROL ETTİRİN İnsülin hormon düzeyi, Hemoglobin A1C gibi diğer kan testlerine daha sonra bakılmaktadır. Kan glukoz ölçümünün 8 saatlik açlıktan sonra sabah saatlerinde günlük aktivitelere başlanmadan yaptırılması esastır. Ancak gizli şeker bu ölçümle ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle ağza ilk lokmayı attıktan sonra (20 dakikada yemek bitirilmelidir) saat tutularak, tam 120 dakika sonra tokluk kan şekeri ölçümü yaptırmak daha anlamlı olmaktadır. Klinik bulguları olan hastaların kan şekeri ölçümlerinin farklı zamanlarda 126 mg/dl çıkması, şeker hastalığı tanısı konulması için anlamlı olmaktadır. Açlık kan şekerinin 100 mg/dl olması kişide şeker hastalığı olmadığını, 100-125 mg/dl arasında olması ise gizli şeker (pre diyabet) için önlem alınması gerektiği sinyalini vermektedir.