Devlet memurlarının ticari faaliyette bulunup bulunamayacağı en çok merak edilen konulardan biridir. * Memur olarak çalışmaktayım. elektrik mühendisliği fakültesini bitirdim. Mühendislik bürosu açmam mümkün müdür? Hasan Göksu/Ankara
MALESEF MÜMKÜN DEĞİL Devlet memurlarının ticari ve kazanç getirici faliyette bulunma yasağı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesinde düzenlenmiştir. Bununla birlikte 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanu'nun 9. maddesinde yer alan; "Devlet daire ve müesseseler ile belediye hizmetlerinde bulunan yüksek mühendis, yüksek mimar, mühendis, mimar ve fen memurları çalışma saatleri dışında bile olsa ücretli veya ücretsiz hususi surette sanatlarını icra edemezler. Ancak serbest meslek erbabı bulunmayan ve mahallin belediye veya nafıa idarelerinin müracaatı ve en büyük mülkiye amirinin muvafakatiyle zaruret bulunduğu tahakkuk eden yerlerde tasdik ve murakabesi kendilerine veya mensup oldukları mahalli idarelere ait olmayan memleketin umran ile alakalı hususi mesleki işleri devamlı olmamak ve hariçte bir yazıhane açmamak ve asıl vazifelerinin çalışma saatleri dışında yapmak şartı ile birinci fıkrada yazılı memurlar iş kabul edebilirler" hükmü bulunmakta olup söz konusu hüküm çerçevesinde, mühendislik bürosu açıp, gelir getirici bir faaliyette bulunmanız mümkün değildir.
YER BULUNMASI GEREK * Milli Eğitim Bakanlığında sözleşmeli öğretmen olarak çalışmaktayım. Sağlık sorunum bulunmaktadır. Öğrenmek istediğim, Sözleşmeli öğretmenler sağlık mazeretine bağlı olarak yer değiştirebilir mi? Ahu Toprak/Malatya Sözleşmeli öğretmenler sağlık mazeretinin (kendisi, eşi ve çocuklarından birinin) bulunması hallerinde, yarı yıl veya yaz tatilinde olmak kaydıyla sözleşmesinin feshini talep edebilir. Mazeretlerinin kabul edilmesi halinde sözleşmesi feshedilebilir. Bu şekilde sözleşmesi feshedilen personelin eş durumundan başka bir ilde sözleşmeli olarak çalıştırılabilmesi için görev almak istediği ilde alanları itibarıyla haftada okutmak zorunda oldukları aylık karşılığı kadar ders görevinin bulunması ve boş pozisyon bulunması hallerinde yer değiştirmesi mümkün bulunmaktadır.
KAMU DA ÖNCELİK... * Askerlik görevini ifa ederken, göstermiş olduğum üstün cesaret ve feragat sonucu takdirname aldım daha sonra terhis oldum. Kamu kurum ve kuruluşlarında nasıl görev alabilirim? Fatih Üre/Sinop 10 Şubat 1999 tarihli ve 23607 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 29.01.1999 tarihli ve 99/12354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinde; "Terörle mücadele sırasında mamul sayılmayacak şekilde yaralananlar ile üstün başarılarından dolayı komutanlarınca takdire layık görülenlere ve Bakanlar Kurulu'nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 93/5098 sayılı Kararı uyarınca yükümlülük süresi uzatılan yedek subay, erbaş ve erlere; kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerine işçi statüsünde personel alımlarında öncelik tanınır" hükmü yer almaktadır. Sözkonusu hükümler çerçevesinde, mezkur Bakanlar Kurulu kararında belirtilen belgelerle birlikte, Türkiye İş Kurumu temsilciliklerine başvurmanız gerekmektedir.