Memurun öğle yemeğine yardım ödeneklerinde yüzde 20 artış...
2008 bütçe Kanunu tasarısında, memurun öğle yemeğine yardım ödeneklerinde bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 oranında artış görülmektedir. Buna ilişkin ödenek tutarı, 2007 yılında 73.315.348 YTL iken 2008'de 88.108.680 YTL olarak tespit edlmektedir.
Nasıl yapılacak?
- Memurların öğle yemeğine yardım nasıl yapılmaktadır? Yiyecek yardımı, haftalık çalışma süresi 40 saati aşmayan yerlerde öğle yemeği olarak verilmektedir. Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurlara, görevlerinin diğer yemek saatlerinde de devam etmesi şartıyla 3 öğüne kadar yemek verilebilmektedir. Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin yarısını aşmamak üzere, memur kadrosu adedine göre kurum bütçelerine konulacak ödeneklerle karşılanmaktadır. Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı, yemek yiyenlerden alınmaktadır. Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilmektedir. Yemek servisi için gerekli bina, tesis ve demirbaş eşya kurumlarca sağlanmaktadır.
- Yemek servisinden 50'nin altında personel çalıştıran kurumlarda çalışanlar yararlanabilir mi? Çalışan sayısı 50'nin altında bulunan okul, hastane, sağlık ocağı, vb. yerlerde personel yemek servisinden yararlanamamaktadır. Ayrıca bütçeye bu amaçla konulan ödeneklerin büyük çoğunluğu kurumlar tarafından merkeze tahsis edilmekte, taşraya gönderilen ödenek miktarları sınırlı kalmaktadır.
Öneriler... Daha çok sayıda devlet memurunun yiyecek yardımından yararlanabilmesi için... 1- Kurumların, yiyecek yardımı ödeneklerini merkez ve taşra teşkilatına dengeli olarak dağıtması 2- Yemek servisi bulunmayan bölgelerde toplulaştırılmış kadro sayısına göre ortak yemek servisi alanlarının açılması 3- 50'nin altında personel çalıştıran kurumlarda yiyecek yardımının ticket şeklinde yapılması gibi düzenlemeler gerçekleştirilmesi; bu konuya ilşkin sorunların giderilmesine katkı sağlayacaktır.
"Liselerde görevli rehber öğretmen-lere ders yılı süresi dışında ek ders ücreti ödenir mi?" Ender Handan-Ankara MEB Yönetici ve ÖğretmenlerininDers ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Ka-rar'ın 4. maddesinin (e) bendinde; dersyılının, derslerin başladığı günden ders-lerin kesildiği güne kadar geçen ve 2dönemi kapsayan süreyi ifade edeceğibelirtilmiş; 10. maddesinin (d) bendindeise her derece ve türdeki örgün ve yay-gın eğitim kurumları rehber öğretmen-lerinin, ilgili mevzuat hükümleri ile tes-pit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim, eğitim ve öğretim gibi görevlerinden haftada18 saatinin ders niteliğinde yönetim gö-revi sayılacağı ve fiilen görev yapmalarıkoşuluyla karşılığında ders yılı süresinceek ders ücretinden yararlandırılacaklarıhükme bağlanmıştır. Bu çerçevede; reh-ber öğretmenlerin, MEB Yönetici ve Öğ-retmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatleri-ne İlişkin Karar'ın 10. maddesinin (d)bendi hükmü kapsamında öngörülenek ders ücretinden, ders yılı süresi dı-şında yararlandırılmaları mümkündür.
"Sözleşmeli kadın öğretmen, doğum yapması halinde çocuğunu emzirmesi için süt izni kullanabilir mi?" 6.6.1978 gün ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe ko-nulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ile hizmet sözleşme-sine göre, doğum yapan kadın sözleşmeli öğretmenlere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için gün-de toplam 1.5 saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımına ilişkin saat seçimi,ders görevi aksatılmayacak şekildekurum amiri ile birlikte değerlendir-mek suretiyle belirlenmektedir.