Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), sıklıkla zührevi hastalıklar olarak bilinir. Bu nedenle toplum bilinci, bu konunun bir tabu olmaktan çıkması ve toplumun doğru bilgilendirilmesi önem arz etmektedir. 20'den fazla cinsel yolla bulaşan hastalık türü vardır ve bu hastalıklar klinikte karşımıza oldukça sık çıkmaktadır. Bu hastalıkların birçoğu tedavi edilebilmektedir. Peki ama cinsel yolla bulaşan bir hastalığınızın olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bu hastalık için iyi tedavi yöntemi nedir? Aşağıda, bu sorulara cevap verecektir.
Cinsel yolla bulaşan hastalık nedir? Cinsel yolla bulaşan hastalık, bir kişiden diğerine cinsel ilişki ile bulaştırılan hastalıklardır.
Sebepleri nelerdir? Vücut içinde nemli ve sıcak ortamları seven bakteri ve virüsler, bu hastalıklara neden olur.
Genellikle nasıl yayılır? Çoğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vücut sıvılarının cinsel ilişki ile transferi sonucu yayılır. Cinsel ilişki vaginal, anal ve oral seks olarak tanımlanır. Ancak cinsel yolla bulaştığı bilinen bazı hastalıklar enfekte kan yolu ile de bulaşabilir. Örneğin, enfekte iğneleri paylaşan kişilerde bu mümkün olabilir. Yine cinsel yolla bulaştığını bildiğimiz AIDS hastalığında, enfekte bir anne, çocuğuna anne karnındayken bu hastalığı bulaştırabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, el sıkışma, aynı maddeleri elleme ya da klozet kapağına temas gibi günlük hayatımızda yaşadığımız temaslar sonucunda bulaşmaz.
Başlıca belirtileri şunlardır... Çoğu zaman bir belirti görülmemekle birlikte, aşağıda saydığımız maddeler cinsel yolla bulaşan hastalıkların en sık gördüğümüz belirtileridir.
* Vajinada alışılmadık bir akıntı ya da koku * Genital bölgede ağrı * Kasıklarda ağrı * Genital bölgede yanma ve kaşınma * Normal zamanında olmayan vajinal kanama * Cinsel ilişki esnasında vajinal ağrı * Penil akıntı ve damlama * Genital bölgede, anal ve ağız bölgesi ve çevresinde, hassasiyet, şişlik ve su toplamış kabarcıklar * İdrar yaparken yanma ve ağrı * Sık idrara gitme