Memurların kurumlara nakli zorlaşacak mı?
Bütçe Kanunu tasarısının "Kadroların Kullanımına İlişkin Esaslar" başlıklı 22. maddesinde yapılan düzenlemeyle, "13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 2. maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; serbest memur kadrolarına 2007 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak olan söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23 bin adet atama izni verilebilir" hükmü öngörülmektedir.
Düzenleme ne öngörüyor? Söz konusu düzenleme ile: 1) 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 2. maddesinde belirtilen kamu idare, kurum ve kuruluşları; 2007'de emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur kadrolarının yüzde 50'si kadar açıktan ve kurumlar arası nakil yoluyla atama yapabilecektir. 2) Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar için ilave 23 bin adet atama izni verilebilecektir.
Ne anlama geliyor? Diyelim ki; 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'si 250 olsun. Bu kadro sayısının söz konusu bakanlığa yetmemesi durumunda, 23 bin adet kadro içerisinden bakanlığa tahsis edilen kadro sayısı da 500 olsun. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008 yılında kullanabileceği toplam kadro sayısı 500+250= 750 olacaktır.
***
"Hemşirelik yüksek okulu mezunları öğretmen olarak atanabilirler mi?" FatmaB.
Cevap: Bu mezunlar, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 12/7/2004 tarihli ve 119 sayılı kararına göre, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans yada pedagojik formasyon eğitimini başarı ile tamamlamaları ve diğer genel ve özel şartları taşımaları halinde, sağlık meslekliselerinin meslek dersleri (Medikal Bakım, Toplum Sağlığı) öğretmenliğine atanabilmektedir.