Alerjik nezle sürekli bir hastalıktır ancak kontrol altına alınabilir. Fazla ciddiye almadığımız bu hastalık ileride akciğerlerin etkilenmesine ve astıma yol açabiliyor....
Alerjik bozukluklar toplumun önemli bir kısmını etkiler ve alerjik nezle en sık karşılaşılan kronik durumlardan biridir. Alerjik nezle sağlık hizmetlerinde sadece yüksek harcamalara neden olmakla kalmaz; aynı zamanda işe ve okula gitmeme nedeniyle dolaylı olarak maliyeti artırır ve verimliliği azaltır. Toplumun yaklaşık olarak yüzde 20'si alerjik nezleden muzdariptir. Alerjik nezle hastalarının önemli bir kısmını çocuk, genç ve erişkinler oluşturur. Bu durumda olan hastalar nadiren hastaneye yatar. Hastanın günlük sağ kalımı etkilenmediğinden önemsiz bir sıkıntı olarak görülür. Medicana Hastanesi uzmanları düşüncenin doğru olmadığını belirtiyor. Alerjik nezle hastalarının, en az yüzde 20'si, her en az 9 ay boyunca bulgu veriyor. Bu da erişkinlerde ciddi iş gücü kaybı ve yaşam kalitesinin bozulmasına; çocuklarda ise sağlık ve okul başarısında önemli oranda düşüşe yol açıyor.
POLENLERLE DE İLİŞKİLİ Alerjik nezle; hapşırık, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı ve kızarıklık, berrak ve renksiz akıntı olup mevsimsel ya da yıl boyu süregelen bir hastalıktır. Etkilenen bireylerde gözlerin altında mor halkalar, burun üzerinde sürekli el ayasıyla kaşınmadan dolayı enlemesine çizgilenmeler, gece özellikle saç diplerinde terleme ve sürekli açık bir ağız görülebilir. Kişelerde mevsimsel tip nezle daha sık olup, duyarlı olduğu alerjen ile karşılaştığında ortaya çıkar. Özellikle polenlerle ilişkilidir. Yıl boyu devam eden alerjik nezlede ev tozu gibi sürekli maruziyet önem taşır.
SİNÜZİTE NEDEN OLABİLİR Ayrıca hayvan tüyleri, rutubetli ortama duyarlı bireylerde şikayetlerin artmasına neden olur. Genetik yatkınlık, çevre kirliliği (hava kirliliği), sigara ve egzoz dumanı riski artırır. Alerji sonucunda ise sinüzit, orta kulak iltihabı, tekrarlayan öksürük, geniz akıntısı gelişebilir. Alt solunum yollarında -akciğerlerdehava yolu daralmasına neden olabilecek değişiklikler olabilir. Alerji belirtileri ne kadar şiddetli ise akciğerlerin etkilenme; astım ortaya çıkma olasılığı o kadar artar.