Uzaktan eğitim sistemine göre eğitim veren okullar, yılda 3 kez ara, yıl sonu ve bütünleme sınavı yapar. Bu sınavlara 'mazeretli' de olsa girmeyen öğrencilerin sınav hakkı saklı tutulmaz.
Uzaktan eğitim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, yılda 3 kez oturumlu olarak sınavlara katılmaktadır. Ara, yıl sonu ve bütünleme sınavı olarak gerçekleştirilen bu sınavlara, öğrenciler bağlı oldukları büronun bulunduğu ilde girer. Öğrenciler, okudukları sınıftaki derslerden Akademik Takvim'de belirtilen tarihlerde ara ve yıl sonu sınavına katılacaklar, yıl sonu sınavında başarılı olamayanlar, başarısız oldukları derslerden bütünleme sınavına gireceklerdir.
MAĞDUR OLMAYIN Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde veya zamanda telafi sınavı açılmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir. Öğrencilerin, mağdur olmamaları için mutlaka sınavlara katılmaları gerekmektedir. Sınav hakkının saklı tutulması sistem ve yönetmelik gereği mümkün olmadığından, mazeret beyan ederek başvuruda bulunanlara konu burada açıklandığından ve gereksiz yazışmaya meydan vermemek için cevap verilmeyecektir. Ara sınavına katılamayan öğrenciler yıl sonu veya bütünleme sınavına, yıl sonu sınavına katılamayan öğrenciler bütünleme sınavına katılabilirler.
SINIF GEÇME NASIL OLUR? Duyurulan sınav sonuçları kesin olup itiraz edilemez. Sınav kağıtları, sadece yargı organlarında görülmekte olan bir dava ile ilgili olarak yargı organlarınca istenmesi halinde verilebilmektedir. Her dersin cevabı, o dersin isminin yazılı olduğu sütuna işaretlenmelidir. Yanlış sütuna yapacağınız işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmez. Cevap kağıdında mutlaka ilgili ders için ayrılan ve açıkça dersin adı yazılan sütunu kodlayınız.
PUANIN HESAPLANMASI Doğru yanıt sayısı puan değeriyle çarpıldığında o dersin notu bulunur. Sınav sorularında hata var ise soru iptal edilip sorunun puan değeri notunuza eklenecektir. Her dersin başarı notu; ara sınav notunun yüzde 30'u ile yıl sonu veya bütünleme sınav notunun yüzde 70'i toplanarak bulunur. Bir dersten başarılı olabilmek için başarı notunun 50 veya daha yukarı olması gerektiğine göre, öğrenci bu dersten 63 not aldığı için başarılı sayılacaktır. Bulunduğu sınıftaki derslerin en çok 2'sinden başarısız olanlara bir üst sınıfın dersleri verilir. 3 ve daha fazla dersten başarısız olanlar, aynı sınıfta başarısız oldukları dersleri tekrar ederler ve bu derslerin sınavlarına girerler. Bu öğrenciler üst sınıftan ders alamazlar.